Ontslag ambtenaar wegens bezuinigingen

5 oktober 2010

Bent u ambtenaar en vreest u uw ontslag in verband met bezuinigingen op het ambtenarenapparaat? Om u te kunnen ontslaan wegens bezuinigingen, zijn reorganisaties noodzakelijk. En voor reorganisaties gelden regels.

Ontslag van ambtenaar bij het rijk

Stel: u bent rijksambtenaar en krijgt te maken met een reorganisatie. Uw werkgever moet dan voor elke individuele ambtenaar nagaan of herplaatsing mogelijk is. Kunt u worden herplaatst? U mag dan niet worden ontslagen.

Uw werkgever moet gedurende 18 maanden zoeken naar een andere functie. In die periode is hij verplicht u minimaal één passende functie aan te bieden. Bovendien moet u zelf ‘al het mogelijke’ doen om een passende functie te vinden. Als de werkgever na die 18 maanden onderbouwd kan aantonen dat er geen passende functie is, kunt u alsnog worden ontslagen.

Ontslag van ambtenaar bij de gemeente

Werkt u bij de gemeente? Er gelden dan andere regels. Nadat er een reorganisatieplan is opgesteld, kan worden besloten u te ontslaan. Na dat besluit hebt u, afhankelijk van de duur van uw dienstverband, nog recht op een re-integratiefase.

De re-integratiefase duurt 7 tot 15 maanden. In die fase maakt uw werkgever een re-integratieplan, dat erop gericht is een passende functie voor u te vinden. Als u u niet houdt aan de afspraken uit het re-integratieplan, gaat uw ontslag onmiddellijk in. U hebt dan geen recht meer op de aanvullende en na-wettelijke werkloosheidsuitkering.

Zelf actief op zoek gaan

Niet alleen uw werkgever is verplicht een passende functie voor u te zoeken. U moet zelf ook actief op zoek gaan. Biedt uw werkgever u een functie aan die volgens u niet passend is, of loopt u tegen andere problemen aan? Neem contact op met een specialist in ambtenarenrecht.

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter