Ontslag bij alcoholverslaving ambtenaar
Voordat je kan worden ontslagen om deze reden moet er gekeken worden of er hier sprake is van ziekte, plichtsverzuim of disfunctioneren (dit mag dan niet met ziekte te maken hebben). Het antwoord is altijd afhankelijk van de concrete feiten en omstandigheden. Om het ontslag goed te kunnen regelen is het belangrijk een antwoord te krijgen op deze vraag.
Alcoholverslaving ambtenaar door ziekte
Een arts zal zeggen dat er bij een alcoholverslaving sprake is van een ziekte. De Centrale Raad van Beroep komt niet direct tot die conclusie. Dit hoogste rechtscollege heeft bepaald dat een alcoholverslaving een ziekte is als “het alcoholgebruik toe te schrijven is aan een niet door alcohol gebruik veroorzaakt psychisch defect”. Er moet dus onderzocht te worden of daar van sprake is. Als er geen psychisch defect aan het alcoholgebruik toe te schrijven is, dan is er geen sprake van ziekte. Het vertoonde gedrag kan dan wel leiden tot een ontslag op grond van houding en gedrag. Wel is het belangrijk dat je een verbeterkans krijgt. Het is dan wel heel belangrijk om je dan ook aan de gemaakte afspraken te houden. Doe je dit niet, terwijl je uitdrukkelijk bent aangesproken op je gedrag, dan is de kans op ontslag groot. Is er wel sprake van ziekte, dan moet de werkgever aan alle voorwaarden voor ontslag wegens ziekte voldoen.
Alcoholverslaving ambtenaar ernstig plichtsverzuim
In sommige gevallen is het vertoonde gedrag aan te merken als ernstig plichtsverzuim. De zwaarste straf die opgelegd kan worden, is onvoorwaardelijk strafontslag. Dit overkwam in 2010 een politie ambtenaar die werkte als Coördinator Educatieve Verkeerstuinen. De politie ambtenaar had onder invloed van alcohol gereden. Hij raakte hierdoor zijn rijbewijs kwijt en kreeg een boete. Daarna volgde ook nog strafontslag. De Centrale Raad van Beroep bepaalde dat deze man als politieambtenaar een belangrijke voorbeeld functie had. Door deze misdraging zou hij zijn functie niet meer geloofwaardig kunnen vervullen.
Hulp bij alcoholgebruik
Heb je problemen met alcohol, benader dan je huisarts voor hulp. Met de juiste begeleiding is er ongetwijfeld een oplossing te vinden. Heb je hulp nodig met de situatie op je werk, dan kun je bij ons terecht. Neem hiervoor contact op met onze juridische medewerkers op 088-6002808 (gebruikelijke belkosten). Zij luisteren naar je verhaal en helpen je verder. Wil je liever dat wij jou bellen? Vul het contactformulier in en wij nemen vrijblijvend contact met je op. Uiteraard worden jouw gegevens vertrouwelijk behandeld.