Bovenwettelijke uitkering

Naast de WW-uitkering kunnen ambtenaren ook nog recht hebben op een bovenwettelijke uitkering. De bovenwettelijke uitkering is een soort compensatie voor het verdwijnen van de wachtgeldregeling. Deze wachtgeldregeling was in hoogte en duur een gunstiger regeling voor ambtenaren. De bovenwettelijke uitkering bestaat meestal uit een aanvullende en een aansluitende uitkering. Maak gebruik van onze gratis rekenmodule om uw WW-uitkering en bovenwettelijke uitkering te berekenen.

Aanvullende uitkering

De aanvullende uitkering geeft recht op een aanvulling tijdens een WW-uitkering. Om in aanmerking te komen voor een hogere uitkering moet de ambtenaar sowieso recht hebben op een WW-uitkering. De hoogte van de uitkering verschilt per overheidssector en is eveneens afhankelijk van leeftijd en diensttijd. In principe bedraagt de uitkering 70% van het (ongemaximaliseerde) dagloon. De duur van de uitkering kan ook per sector verschillen, maar de uitkering loopt in ieder geval net zo lang als de WW-uitkering.

Aansluitende uitkering

De aansluitende uitkering geeft recht op een uitkering na afloop van de aanvullende uitkering. Om in aanmerking te komen voor een aansluitende uitkering moet u recht hebben op een WW-uitkering en er moet sprake zijn van een bepaalde ontslagreden. De ontslagredenen verschillen per overheidssector, maar de meest gangbare zijn: reorganisatie, disfunctioneren, arbeidsongeschiktheid en wegens “andere gronden”. De duur van de uitkering is afhankelijk van de leeftijd en de diensttijd van de ex-ambtenaar. De hoogte komt in de meeste gevallen neer op 70% van het ongemaximaliseerde dagloon.

Uitvoering

Sinds april 2007 gaat het UWV niet meer over de uitvoering van de bovenwettelijke uitkering. De uitvoering is door de opdrachtgevers bij andere instanties ondergebracht of per 1 april 2007 beëindigd. Onderwijs, Rijk, Defensie, Waterschappen en Provincies zijn overgestapt naar Loyalis Maatwerk Administraties. De onderzoeksinstellingen en universiteiten hebben gekozen voor Raet als uitvoerder van de bovenwettelijke uitkering. Andere uitvoerders zijn Deloitte, KPMG, DA&A en BAN Personeelsdiensten.

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter