WW-uitkering

Ambtenaren vallen onder het ambtenarenrecht. Dit recht vertoont gelijkenissen met het arbeidsrecht, maar er zijn verschillen. Ambtenaren kregen in het verleden bij een niet-verwijtbaar ontslag zogenaamd wachtgeld. Deze wachtgeldregeling is echter in 2001 binnen de overheid afgeschaft. Tegenwoordig vallen ambtenaren gewoon onder de Werkloosheidswet (WW).

Voorwaarden WW-uitkering

Voor het ontvangen van een WW-uitkering moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • u bent werkloos en beschikbaar voor de arbeidsmarkt;
  • het ontslag is uzelf niet aan te rekenen;
  • u hebt een arbeidsverleden van minimaal een half jaar.

Duur WW-uitkering

De duur van de WW-uitkering is afhankelijk van de volgende voorwaarden:

  • Wekeneis – U moet in de 36 weken voorafgaande aan de eerste werkloosheidsdag minimaal 26 weken in loondienst hebben gewerkt om recht te hebben op WW. Eén dag gewerkt is overigens al voldoende om die bewuste week mee te laten tellen. Voldoet u aan deze eis, dan hebt u in ieder geval recht op een uitkering van maximaal 3 maanden.
  • Jareneis – Hebt u in 4 van de 5 kalenderjaren voordat u werkloos werd, ten minste 52 dagen per jaar in loondienst gewerkt, dan voldoet u aan de jareneis. Voldoet u aan de weken- en de jareneis, dan hebt u recht op een langer durende uitkering.

De maximale duur van de uitkering was in het verleden 38 maanden. Sinds 1 januari wordt de maximale WW-duur stapsgewijs teruggebracht naar 24 maanden. Meer hierover leest op op de pagina wijzigingen WW-uitkering.

Hoogte WW-uitkering

De eerste twee maanden van uw werkloosheid is de uitkering 75% van uw laatstverdiende loon. Daarna wordt de uitkering verlaagd naar 70%.

Let op: Er bestaat een bovengrens aan het salaris waarover het percentage wordt berekend. Deze grens wordt bepaald door het maximumdagloon ( het bedrag waarover maximaal WW-premie is betaald). Op dit moment is dat €199,95 bruto per dag. Dit bedrag is vast gesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter