Ontslagzaken kunnen soms nogal wat tijd in beslag nemen. Al die tijd zit jij zonder inkomen. Gelukkig is dit te voorkomen. Je kunt namelijk een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank. Een voorlopige voorziening is een spoedprocedure waarbij de rechter een tijdelijke maatregel oplegt. Zo kan de rechter dus besluiten dat gedurende de ontslagprocedure jouw loon wel gewoon doorbetaald moet worden.

Let op:
Een voorlopige voorziening kan alleen wanneer er een bezwaar- of beroepsprocedure loopt en als er sprake is van een spoedeisende situatie.

Hoe verloopt een voorlopige voorziening?

In de eerste plaats wordt de rechter gevraagd om het door de werkgever genomen besluit te schorsen. Je kan bijvoorbeeld vragen of de rechter het ontslag wil schorsen. Let op dit is geen definitief besluit. Daarnaast kan je ook om een concrete voorziening vragen. Een voorbeeld van zo’n voorziening is het doorbetalen van het loon. Bij strafontslag is vragen om doorbetaling van het loon zeer verstandig. Je hebt namelijk geen recht op een WW-uitkering en je zit dus na het ontslag direct zonder inkomen. Nadat je de rechter om een voorlopige voorziening hebt gevraagd, krijgen jij en je werkgever de gelegenheid om jullie standpunt mondeling toe te lichten. Vlot hierna volgt al een uitspraak.

Voorlopige voorziening bij strafontslag

Heb je als ambtenaar te maken met strafontslag? Dan is het van groot belang om een voorlopige voorziening te treffen. Bij strafontslag stopt de loonbetaling direct. Ook krijg je geen WW-uitkering omdat het ontslag aan jezelf te wijten is. Je kan de rechter dan vragen om doorbetaling van het loon. Het is niet mogelijk om tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep te gaan.

Jos werkt al weer negen jaar bij de Belastingdienst. Privé zit hij in een financieel lastige situatie. De werkgever is hiervan op de hoogte. Toen bekend werd dat er bij Jos op de afdeling is gesjoemeld met de cijfers had de werkgever al snel het idee dat Jos hier mee te maken had. De werkgever ging op zoek naar bewijzen en Jos kreeg strafontslag.

Het strafontslag kwam voor Jos als donderslag bij heldere hemel. Van de één op de andere dag had hij geen werk en geen inkomen meer. Een drama, helemaal in zijn geval. Jos besloot een ambtenarenrecht advocaat in te schakelen om actie te ondernemen tegen het ontslag en een voorlopige voorziening te treffen.

De advocaat stapte naar de rechter. Gezien de situatie van Jos besloot de rechter al snel dat het loon doorbetaald moet worden tot er duidelijkheid is over het ontslag. Een grote opluchting voor Jos!

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het aanvragen van een voorlopige voorziening of heb je vragen? Onze medewerkers helpen jou graag. Neem vrijblijvend contact met ons op en we beantwoorden al jouw vragen. Ook kunnen we je in contact brengen met een ervaren advocaat die jou verder kan helpen.