Hoe zit het financieel?

U bent ontslagen, maar waar hebt u nu recht op?

WW-uitkering

In principe hebt u recht op een WW-uitkering. U moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • u bent werkloos en beschikbaar voor de arbeidsmarkt
  • het ontslag is u niet te verwijten
  • u hebt een arbeidsverleden van minimaal een half jaar

Voor een korte uitkering van 3 maanden moet u voldoen aan de wekeneis. Wanneer u voldoet aan deze wekeneis en daarnaast ook aan de jareneis ontvangt u een langer durende uitkering tot maximaal 38 maanden.

Let op: Sinds 1 januari 2016 is de versobering van de WW in gang gezet. Zo wordt het maximum aantal maanden WW stapsgewijs teruggebracht tot 24 maanden. Lees meer over deze veranderingen op de pagina wijzigingen WW-uitkering.

Tip: Als u geen ambtenaar bent kunt u op onze website ontslag-krijgen.nl meer informatie vinden over ontslag en het aanvragen van een WW-uitkering.

Bovenwettelijke uitkering

U kunt naast een WW-uitkering ook nog recht hebben op een bovenwettelijke uitkering. Of u hiervoor in aanmerking komt, is afhankelijk van de reden van ontslag en van de rechtspositieregeling waar u onder valt.

In de meeste regelingen hebt u recht op een bovenwettelijke uitkering bij ontslag wegens:

  • een reorganisatie
  • uw arbeidsongeschiktheid
  • uw ongeschiktheid voor de functie
  • andere gronden

Afkoop

Ontvangt u liever een bedrag ineens, als afkoopsom, dan is dat ook mogelijk. Het recht op een 4-wekelijkse uitbetaling van een WW-uitkering en/of bovenwettelijke uitkering komt hiermee te vervallen.

Ontslagvergoeding

Bent u ontslagen wegens andere gronden? Onderhandel dan over een ontslagvergoeding! Omdat ambtenaren vaak een hogere uitkering krijgen bij ontslag is ontslagvergoeding bij de overheid minder gebruikelijk dan in het bedrijfsleven. Het CRvB heeft op 1 maart 2013 de CRvB-formule geïntroduceerd. Met deze formule is het voor ambtenaren mogelijk om de ontslagvergoeding te berekenen. Schakel een ontslagspecialist in om u zelf niet te kort te doen.

Bent u geen ambtenaar, maar wordt u wel ontslagen? Op onze site ontslag-krijgen.nl vindt u meer informatie over de berekening van de ontslagvergoeding met de transitievergoeding.

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter