Financiële aspecten

Een ambtenaar die ontslagen wordt, heeft in principe recht op een WW-uitkering. Naast deze WW-uitkering kan hij ook nog recht hebben op een bovenwettelijke uitkering. Dit hangt echter af van de reden van ontslag. Er kunnen verschillen zijn binnen de overheidssectoren, maar de belangrijkste ontslagredenen zijn: reorganisatieontslag, functioneel ontslag, ontslag wegens arbeidsongeschiktheid en ontslag wegens andere gronden. De gouden handdruk is binnen de overheid minder vanzelfsprekend dan binnen het bedrijfsleven. Wanneer er sprake is van ontslag wegens andere gronden wordt er in de praktijk het vaakst onderhandeld over een ontslagvergoeding.

Advies financiële aspecten

De reden van uw ontslag biedt vaak onderhandelingsruimte voor onze ontslagspecialist. Vraag daarom bij een ontslagbesluit altijd direct advies aan bij een advocaat. Zij helpen u graag verder!

WW-uitkering

Ambtenaren vallen onder het ambtenarenrecht. Dit recht vertoont gelijkenissen met het arbeidsrecht, maar er zijn verschillen. Ambtenaren kregen in het verleden bij een niet-verwijtbaar ontslag zogenaamd wachtgeld. Deze wachtgeldregeling is echter in 2001 binnen de overheid afgeschaft. Tegenwoordig vallen ambtenaren gewoon onder de Werkloosheidswet (WW).

lees meer

Bovenwettelijke uitkering

Naast de WW-uitkering kunnen ambtenaren ook nog recht hebben op een bovenwettelijke uitkering. De bovenwettelijke uitkering is een soort compensatie voor het verdwijnen van de wachtgeldregeling. Deze wachtgeldregeling was in hoogte en duur een gunstiger regeling voor ambtenaren. De bovenwettelijke uitkering bestaat meestal uit een aanvullende en een aansluitende uitkering.

lees meer

Afkoop en ontslagvergoeding

Als ambtenaar heeft u ook de mogelijkheid uw uitkering af te kopen. Het kan dan gaan om afkoop van de WW en de bovenwettelijke uitkering of om afkoop van alleen de bovenwettelijke uitkering. Bij afkoop verliest u de aanspraken op de (reguliere en/of bovenwettelijke) werkloosheidsuitkering, maar daarvoor in de plaats krijgt u een bedrag ineens, als afkoopsom uitgekeerd.

lees meer

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter