“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Financiële aspecten

 • Krijg je ontslag? Zorg dat je weet waar je financieel aan toe bent.
 • Kom jij in aanmerking voor een bovenwettelijke uitkering?
 • Wellicht is er een ontslagvergoeding mogelijk. Wij spreken jouw situatie graag met je door!
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Lees voor

Krijg je te maken met ontslag, dan zal dit ook invloed hebben op jouw financiële situatie. Zorg dat je weet waar je aan toe bent!

Let op:
Ben je geen ambtenaar, maar heb je wel te maken met ontslag? Dan kun je het beste terecht op onze andere website Ontslag-krijgen.nabtest.nl voor meer informatie over ontslag en het aanvragen van een WW-uitkering.

WW-uitkering

Ben je op de juiste manier ontslagen, dan heb je in principe recht op een WW-uitkering. Om een WW-uitkering te krijgen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • Je bent werkloos en beschikbaar voor werk.
 • Het ontslag valt jou niet te verwijten (er is geen sprake van strafontslag).
 • Je hebt een arbeidsverleden van minimaal een half jaar.
 • Je voldoet aan de sollicitatieplicht.

Voor een korte uitkering van drie maanden moet je voldoen aan de wekeneis. Als je voldoet aan deze wekeneis en daarnaast ook aan de jareneis ontvang je een langer durende uitkering tot maximaal 24 maanden.

Let op:
Sinds 1 januari 2016 is de versobering van de WW in gang gezet. Zo is het maximum aantal maanden WW stapsgewijs teruggebracht tot 24 maanden. Lees meer over deze veranderingen op de pagina wijzigingen WW-uitkering.

Bovenwettelijke uitkering

Als ambtenaar heb je naast een WW-uitkering vaak ook nog recht op een bovenwettelijke uitkering. Of je hiervoor in aanmerking komt, is afhankelijk van de reden van ontslag en van de rechtspositieregeling waar je onder valt.

In de meeste regelingen heb je recht op een bovenwettelijke uitkering bij ontslag wegens:

 • Een reorganisatie;
 • Arbeidsongeschiktheid;
 • Ongeschiktheid voor de functie;
 • Andere gronden.

Afkoop

Vaak is het ook mogelijk om de uitkering af te kopen. In dat geval ontvang je een bedrag ineens, als afkoopsom. Het recht op een vier-wekelijkse uitbetaling van een WW-uitkering en/of bovenwettelijke uitkering komt hiermee te vervallen.

Transitievergoeding of ontslagvergoeding

Vanaf 1 januari 2020 heb je ook als ambtenaar recht op een transitievergoeding. Dit komt door het in werking treden van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Deze nieuwe wet geldt voor een groot deel van alle ambtenaren en betekent dat je voortaan onder het arbeidsrecht valt en dus ook recht hebt op een transitievergoeding. Val je niet onder deze regeling en ben je ontslagen wegens andere gronden? Onderhandel dan over een ontslagvergoeding! Omdat ambtenaren vaak een hogere uitkering krijgen bij ontslag is het bij de overheid minder gebruikelijk om ook een ontslagvergoeding mee te geven, maar het gebeurt wel degelijk. Het CRvB heeft op 1 maart 2013 de CRvB-formule geïntroduceerd. Met deze formule is het voor ambtenaren mogelijk om de ontslagvergoeding te berekenen. Schakel een ontslagspecialist in om jezelf niet te kort te doen en te bekijken wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Ben je geen ambtenaar, maar word je wel ontslagen? Op onze site ontslag-krijgen.nl vind je meer informatie over de berekening van de ontslagvergoeding met de transitievergoeding.

Gratis advies

Natuurlijk wil je graag weten waar je op financieel gebied na het ontslag aan toe bent. Daarnaast wil je er natuurlijk zo min mogelijk op achteruit gaan. Heb je behoefte aan advies over jouw situatie? Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar. Zij luisteren naar je verhaal en geven je gratis advies waar je mee verder kan. Je kan ze bereiken op 088-6002808 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op ons contactformulier.

 

Meer informatie