Herplaatsingskandidaat

Bent u herplaatsingskandidaat? Dan moet uw werkgever eerst bekijken of u geplaatst kunt worden in uw oude functie. Dit kan alleen als uw oude functie in de kern blijft bestaan. Is dit geen mogelijkheid, dan zijn de volgende scenario’s mogelijk:

Opheffing functie

Uw oude functie kan worden opgeheven, omdat deze niet meer past in de nieuwe organisatiestructuur. Uw functie bestaat in de kern dan niet meer. De werkzaamheden van uw functie worden verdeeld onder collega’s. Uw werkgever is verplicht u een nieuwe functie binnen de nieuwe organisatie aan te bieden die het beste aansluit op uw oude functie. Uw werkgever zal u dus in de herplaatsingsperiode (gemiddeld 18 maanden) minimaal één passende functie moeten bieden. U bent zelf ook verplicht gedurende deze periode actief te zoeken naar een andere passende functie.
Een functie wordt gezien als passend wanneer:

  • De functie wellicht na enige scholing goed uit te oefenen is.
  • De functie past bij de persoonlijke omstandigheden van de ambtenaar.
  • Het salaris gelijk blijft.

Of een functie wel of niet passend is , is vaak onderwerp van discussie. U kunt de functie niet passend vinden, maar wellicht denkt het ambtenarenrecht daar anders over. Als u een passende functie niet accepteert, gooit u uw eigen glazen in.

Door de tegenstrijdige belangen van werkgever en werknemer is de term passende functie vaak discutabel. Het is verstandig om bij deze discussie een ontslagspecialist te raadplegen.
TIP:

Boventallig

Wordt niet uw functie opgeheven, maar wordt het totale aantal functies minder? Dan zullen er ontslagen vallen. Wie wel of niet boventallig verklaard wordt, is aan bepaalde regels gebonden. Werkgevers hebben een voorkeur voor wie blijft en wie moet vertrekken. In de praktijk gebeurt het vaak dat werkgevers proberen deze regels te omzeilen. Waak hiervoor!

Bezwaar maken

In het stadium dat u herplaatsingskandidaat bent, is het belangrijk de juiste actie te ondernemen. Als u nu steken laat vallen kan dit grote gevolgen hebben voor de toekomst. Een gewone advocaat of jurist heeft hiervoor vaak niet de juiste kennis in huis. Ambtenarenrecht is en blijft een aparte tak van sport.

Kom in contact met een specialist in ambtenarenrecht bij u in de buurt! Deze specialist helpt bezwaar in te dienen waar nodig en zorgt ervoor dat u op de juiste manier reageert.

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter