Word je ontslagen of heb je een conflict op werk? In sommige gevallen kan een mediator uitkomst bieden. Bij een conflict is het belangrijk dit zo snel mogelijk op te lossen voordat het verder escaleert. Zo kan een conflict op het werk misschien nog worden opgelost, zodat ontslag vermeden kan worden. Is het al duidelijk dat ontslag onvermijdelijk is, dan kan een mediator helpen om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan.

In beide gevallen wil je dat de uitkomst voor jou voordelig is. Een mediator kan jullie helpen bij de onderhandeling en zorgt ervoor dat jullie tot een zo goed mogelijke oplossing komen. Dit is altijd sneller, goedkoper en prettiger dan wanneer de rechter ertussen komt.

Tip:
Wil je weten hoe je in contact komt met een goede mediator? Wij helpen je hier graag bij. Neem vrijblijvend contact op met ons en wij beantwoorden al jouw vragen. Is het nodig dan brengen we jou graag in contact met een ervaren mediator bij jou in de buurt!

Wat is een mediator?

Een mediator is een onafhankelijk bemiddelaar die helpt om (juridische) problemen tussen twee of meerdere partijen op te lossen. Het uitgangspunt is altijd om er samen goed uit te komen. De praktijk wijst uit dat het een zeer effectieve manier is om conflicten op te lossen. In veel situaties kan het inschakelen van een mediator de gang naar de rechter voorkomen. Dit bespaart geld en tijd. Het is bij mediation wel belangrijk dat beide partijen mee willen werken.

Onderhandelingen ontslag

Wanneer er geen goede reden is voor ontslag of jouw werkgever mede schuld heeft aan de oorzaak van het ontslag, heb je in veel gevallen recht op een ontslagvergoeding. Een mediator kan jullie helpen om samen tot een goede ontslagvergoeding te komen. Ook kan een mediator helpen met de onderhandelingen over de beëindigingsovereenkomst. In de beëindigingsovereenkomst staan alle afspraken tussen de werkgever en werknemer over het ontslag. Het is belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt en dit juridisch inhoudelijk goed op papier wordt gezet. Het is wel belangrijk om te weten dat een mediator zich altijd neutraal zal opstellen. Wil je het onderste uit de kan halen, dan is het slimmer om een advocaat of jurist in te schakelen.

Walter werkt al acht jaar bij de gemeente. Sinds enige tijd loopt het niet zo lekker tussen hem en zijn collega’s. Er is een nieuwe collega bijgekomen die de rest een beetje opstookt om Walter links te laten liggen. Eigenlijk is er dus sprake van pestgedrag. Walter heeft hier veel last van. Hij voelt zich buitengesloten en begint hier zelfs gezondheidsklachten door te krijgen. Hij meldt zich dan ook ziek. De bedrijfsarts heeft gelukkig al snel door wat de oorzaak is van de ziekmelding en trekt bij de werkgever aan de bel.

De werkgever grijpt in en besluit een mediator in te schakelen om de problemen tussen Walter en zijn collega’s op te lossen. Er volgen een aantal gesprekken waaruit al snel blijkt dat de collega’s zich niet hebben beseft hoeveel impact hun gedrag heeft gehad op Walter. Zowel Walter als zijn collega’s kunnen hun ei kwijt en het duurt niet lang voor de lucht is geklaard. Walter is blij met de oplossing en gaat al snel weer aan het werk.

Hulp bij vinden mediator

Wil je weten waar bij jou in de buurt een goede mediator zit? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij beantwoorden al jouw vragen en brengen je indien nodig in contact met een ervaren mediator bij jou in de buurt.