Zodra je het officiële ontslagbesluit hebt ontvangen, kun je als ambtenaar bezwaar maken. Hier heb je zes weken de tijd voor. Hou deze termijn goed in de gaten, want ben je te laat dan is het ontslag definitief en kun je hier niets meer tegen doen. Bezwaar maken doe je door het indienen van een bezwaarschrift. Het bezwaarschrift kun je opstellen in de vorm van een brief en kun je het best aangetekend versturen. Zo kun je bewijzen dat je het bezwaar op tijd hebt ingediend.
Hulp inschakelen?
Het opstellen van een goed bezwaarschrift is niet makkelijk. Er staat nogal wat op het spel. Daarom is het slim om deze belangrijk taak uit handen te geven aan een specialist op dit gebied. Een advocaat of jurist die is gespecialiseerd in het ambtenarenrecht kan je hierbij helpen. Ben je op zoek naar iemand die jouw belangen kan behartigen? Wij hebben altijd iemand bij je in de buurt zitten.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Op werkdagen bellen wij je binnen 60 min. terug
Zelf bezwaarschrift opstellen
Het inschakelen van een specialist is niet verplicht. Je mag ook zelf een bezwaarschrift opstellen. Dit bezwaarschrift moet wel aan een paar eisen voldoen. Wij geven je even een overzichtje om je op weg te helpen.
Wat mag er niet ontbreken in het bezwaarschrift:
- De datum.
- Jouw naam en adres.
- Een omschrijving van het besluit waar jij bezwaar tegen maakt (hierbij is het ook slim om een kopie van het ontslagbesluit mee te sturen).
- Jouw argumenten waarom je het niet eens bent met het ontslagbesluit en de ontslagredenen.
Van alle punten zijn jouw argumenten tegen het ontslag het belangrijkst. Probeer hierin de ontslagredenen die de werkgever heeft aangegeven zoveel mogelijk te weerleggen.
Voorlopig bezwaarschrift
In totaal heb je zes weken de tijd om het bezwaarschrift in te dienen. Dat is vrij kort. Gelukkig is er ook een tussenweg. Is de bezwaartermijn al bijna verstreken en heb je meer tijd nodig om bijvoorbeeld advies in te winnen? Dan kun je er ook voor kiezen om een voorlopig (pro-forma) bezwaarschrift in te dienen. Een voorlopig bezwaarschrift moet aan dezelfde eisen voldoen als het gewone bezwaarschrift, maar wel met het verschil dat je jouw argumenten tegen het ontslag kunt weglaten. Vraag in het voorlopig bezwaarschrift om een termijn waarbinnen je alsnog jouw argumenten kunt indienen. Zo kun je een beetje uitstel krijgen. Ook dit document kun je het beste aangetekend versturen.
Heb je vragen?
Heb je vragen over het bezwaar of wil je hulp inschakelen? Je kunt altijd bij ons terecht. Onze juridische medewerkers kunnen je vragen beantwoorden en geven je gratis advies over jouw situatie. Je kunt ons bellen op 088-6002808 (gebruikelijke belkosten). Een berichtje achterlaten kan ook via ons contactformulier.