Een ambtenaar heeft veel plichten en deze moeten niet onderschat worden. Bij overtreding van deze plichten kan een strafprocedure volgen.
Lees meerDe eerste vraag is of de werkgever jou eigenlijk wel mag ontslaan. Als ambtenaar heb je bepaalde rechten. Het is dan ook goed om eerst eens even te bekijken of jij wel ontslagen mag worden.
Tijdelijk contract
Heb je een tijdelijk contract, dan ben je aanzienlijk minder goed beschermd. Ben je in tijdelijke dienst, dan mag je op iedere toelaatbare grond ontslagen worden, tenzij er een opzegverbod bestaat. Functioneer je slecht, ben je te vaak of te lang ziek of zijn er bezuinigingen, dan kun je als tijdelijke kracht ontslagen worden. Wel geldt altijd een opzegtermijn.
Vast contract
Heb je een vast contract, dan is ontslag alleen mogelijk als de desbetreffende rechtspositieregeling dat toelaat. Je kan dus alleen ontslagen worden om de redenen die in de rechtspositieregeling zijn genoemd. Voor bijzondere gevallen kent bijna ieder ambtenarenreglement één uitweg. Namelijk ontslag op andere gronden. Het ontslag moet op de juiste manier gegeven worden en het is mogelijk om hier tegen in bezwaar te gaan.
Vragen?
Dreigt er ontslag of heb je al een ontslagbesluit ontvangen? Onderneem actie om hier zo goed mogelijk uit te komen. Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar en geven je gratis advies!
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Op werkdagen bellen wij je binnen 60 min. terug
Meer informatie


Heeft u een voorschrift niet opgevolgd of heeft u zich schuldig gemaakt aan verwijtbaar gedrag?
Lees meer
Er zijn genoeg bedrijven waar gereorganiseerd moet worden, maar waarom word ik ontslagen en niet mijn collega?
Lees meer