De belangrijkste verandering die de Wnra met zich meebrengt zijn de veranderingen op het gebied van arbeidsconflicten en ontslag. Vanaf januari 2020 vallen dit soort zaken niet meer onder het bestuursrecht en zullen conflicten en ontslagzaken in veel gevallen op een andere manier moeten worden opgepakt.

Arbeidsconflicten

Op de werkvloer ontstaan makkelijk discussies met bijvoorbeeld collega’s of je werkgever. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen mening en is er met een goede discussie niets mis. Helaas kan zo’n discussie ook uit de hand lopen, waardoor een arbeidsconflict ontstaat. De meeste conflicten ontstaan tussen werknemers en hun leidinggevenden. Dit is niet zonder risico. De werknemer is namelijk uiteindelijk toch meestal degene die het onderspit moet delven en wordt overgeplaatst of het bedrijf moet verlaten. Krijg je te maken met een arbeidsconflict weet dan dat het niet heel veel zin heeft om je ziek te melden. De ARBO-arts zal al snel tot de conclusie komen dat jouw ziekmelding te maken heeft met een conflict. Werken aan je re-integratie heeft totaal geen zin, zolang het conflict nog niet is opgelost. Het is dan ook verstandiger om actie te proberen het probleem op te lossen. Probeer samen om tafel te gaan om het uit te praten of vraag jouw baas of hij een mediator wil inschakelen om hierbij te helpen.

Mediation op het werk

Is er sprake van een conflict dat moet worden uitgepraat, dan kan het soms best lastig zijn om samen een fatsoenlijk gesprek te voeren. Je vervalt al snel in verwijten over en weer en voor je het weet zit je tegen elkaar te schreeuwen. Op die manier los je het probleem niet op. Vinden jullie het moeilijk om het probleem uit te praten, dan kan een mediator hier misschien bij helpen. Een mediator is een onafhankelijke gespreksleider die jullie gesprek in goede banen zal leiden. De mediator bekijkt waar het probleem zit en welke oplossingen er zijn. Op die manier probeert de mediator, samen met jullie, weer een werkbare situatie te creëren.

Ben je op zoek naar een goede mediator bij jou in de buurt? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Ontslag

Kan het conflict niet worden opgelost, dan volgt meestal overplaatsing of ontslag. Kiest de werkgever ervoor om tot ontslag over te gaan, dan kan dit op meerdere manieren plaatsvinden. In de meeste gevallen zal de werkgever met een vaststellingsovereenkomst komen. Een vaststellingsovereenkomst is eigenlijk een pakket aan afspraken die jullie samen maken over het ontslag. Het is aan jou om te bepalen of je dit wil tekenen of niet. Daarnaast kun je onderhandelen over bijvoorbeeld de transitievergoeding en de opzegtermijn. Komen jullie er niet uit, dan kan de werkgever een ontslagprocedure starten bij de kantonrechter. De werkgever moet in dat geval bij de rechter hard kunnen maken dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, waardoor ontslag onvermijdelijk is.

Hulp

Krijg je te maken met een arbeidsconflict of met ontslag, schakel dan altijd de juiste hulp in. Op die manier weet je zeker dat je hier zo goed mogelijk uit komt. Bel ons gerust voor advies. Onze medewerkers luisteren naar je verhaal en helpen je graag verder!