Plichten ambtenaar

Ambtenaren hebben veel rechten. Echter de plichten van een ambtenaar moeten niet onderschat worden. Bij overtreding van de plichten kan een strafprocedure volgen.

Plichten ambtenaren

Een van de plichten van een ambtenaar is dat een ambtenaar zich moet gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt. Dat betekent onder andere dat een ambtenaar integer moet handelen. Als ambtenaar moet u integer handelen omdat u toegang heeft tot gegevens, dan wel bevoegdheden heeft, die ieder andere Nederlander niet heeft. Dit maakt dat een ambtenaar een bijzondere positie heeft. Om die reden wordt in de rechtspraak bevestigd dat je hoge eisen mag stellen aan de integriteit van de ambtenaar. Indien de integriteit wordt geschonden, dan kan er sprake zijn van ernstig plichtsverzuim, waarvoor een disciplinaire straf opgelegd kan worden.

Strafontslag ambtenaar

Wanneer een ambtenaar niet integer handelt, kan er een disciplinaire straf worden opgelegd. Als een ambtenaar strafontslag krijgt, omdat strafrechtelijk bewezen is dat hij corrupt is, dan zal iedereen het ontslag kunnen begrijpen. Ook al gaat het om de buurman met het jonge gezin die even geen andere uitweg zag. Veel vaker liggen de feiten genuanceerder. Een ambtenaar weet dat gegevens uit het systeem enkel opgezocht mogen worden voor uitoefening van zijn of haar werk. Iedere ambtenaar heeft een geheimhoudingsplicht. Soms komen ambtenaren toch in de verleiding om informatie op te zoeken. Bijvoorbeeld omdat een ambtenaar benieuwd is wat zijn buurman heeft betaald voor het huis of een telefoonnummer opzoekt van iemand die hij of zij privé wilt bellen. Is dit schending van de geheimhoudingsplicht? Is het plichtsverzuim zo ernstig dat een straf opgelegd moet worden? En zo ja, welke straf dan?

Disciplinaire procedure ambtenaar

Een disciplinaire procedure gaat niemand in de koude kleren zitten. Er komen gesprekken met leidinggevende(n). Daarnaast wordt een aanklacht tegen de ambtenaar (tenlastelegging) opgemaakt. U heeft als ambtenaar het recht te reageren op het voornemen van de op te leggen straf. Het is een onzekere tijd waarin veel vragen op u afkomen. Welke straf wordt opgelegd en hoe lang gaat het proces duren?

Rechtshulp schending plichten ambtenaren

Waarschijnlijk heeft u tijdens een disciplinaire procedure veel vragen. Vragen die heel normaal zijn. Onze gespecialiseerde juristen en advocaten kunnen u helpen bij de beantwoording van die vragen. Ook kunnen zij u begeleiden in een disciplinaire traject. Het is goed om te weten dat iemand naast u staat en uw rechten waarborgt. Een ambtenaar heeft namelijk niet alleen plichten, maar gelukkig ook rechten. Neem vrijblijvend contact op met onze medewerkers en wij helpen u verder.

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter