Boventallig

Boventallig worden is een veel voorkomende situatie bij reorganisaties. Boventallig wordt ook wel bovenformatief genoemd. Er zijn dan na de reorganisatie meer kandidaten dan beschikbare functies. Een functie krijgt bij een reorganisatie een status toebedeeld.

Er zijn verschillende functies te benoemen:

  • Blijffunctie: dit is een functie die niet of nauwelijks verandert. De functie blijft.
  • Veranderfunctie: de functie zal inhoudelijk ingrijpend veranderen. Werkzaamheden worden opnieuw ingedeeld en alle medewerkers worden boventallig.
  • Krimpfunctie: er zijn minder mensen nodig in deze functie of de functie zelf wordt uitgekleed. Een deel van de werknemers kan blijven, de rest wordt boventallig.
  • Verdwijnfunctie: de functie verdwijnt in zijn geheel en alle werknemers worden boventallig.

Functievolger

Als u kandidaat bent voor één van de beschikbare functies, dan bent u een zogenaamde functievolger. Als er meer kandidaten zijn dan beschikbare functies, wordt het diensttijdbeginsel toegepast. Er wordt gekeken wie er het laatst in dienst is gekomen. Dit wordt ook wel anciënniteitsbeginsel of Last in First out-principe genoemd.

Last in first out

Bij herplaatsing door boventalligheid moet de werkgever zich houden aan het Last in First out-principe. Toch hebben werkgevers vaak een duidelijke voorkeur voor bepaalde werknemers. Daarom proberen zij regelmatig de regels op dit gebied te omzeilen. Dit kunnen zij doen door bijvoorbeeld functies in de nieuwe organisatie een andere benaming te geven. Hierdoor wordt de titel functievolger ontlopen.

Let op! Wanneer 70% van de werkzaamheden/verantwoordelijkheden gelijk aan de oude functie blijft, is er toch sprake van een functievolger. Dan moet de werkgever zich alsnog aan het diensttijdbeginsel houden.

Hulp

Heeft u het idee dat uw werkgever zich niet aan de regels houdt? Verlies de strijd niet van uw werkgever omdat hij het slimmer speelt! Onderneem dan snel actie en neem contact op!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter