Vanaf 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren van kracht geworden. Dit nieuwe ambtenarenrecht is van toepassing voor iedereen die werkt bij een overheidswerkgever. Er zijn een paar uitzonderingen, maar die zullen we iets verderop nog even voor...
Lees meerWat verandert er wel?
De belangrijkste veranderingen door de Wnra zijn:
- Eenzijdige aanstelling wordt arbeidsovereenkomst: als ambtenaar heb je nu een aanstelling. Dit is een eenzijdig besluit van de werkgever. Dit wordt nu anders. In plaats van een aanstelling krijg je straks een tweezijdige arbeidsovereenkomst.
- Krijg je te maken met een arbeidsgeschil of met ontslag, dan wordt dit niet meer behandeld door de bestuursrechter, maar door de kantonrechter: de afwijkende rechtsgang voor ambtenaren komt te vervallen.
- Publiekrechtelijke rechtspositieregelingen worden vervangen door collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).
- Er komt een nieuwe Ambtenarenwet: de speciale positie van de ambtenaar blijft bestaan. De eisen die aan jou als ambtenaar worden gesteld, worden opgenomen in deze Ambtenarenwet.
Voor wie geldt de Wnra niet?
De nieuwe wet geldt voor de meeste ambtenaren, maar er zijn een paar uitzonderingen. Voor hen blijven de oude regelingen van kracht. Deze uitzonderingen zijn:
- Medewerkers van politie en defensie;
- Rechters en officieren van justitie;
- Politieke ambtsdragers, zoals Kamerleden, burgemeesters en wethouders.