Krijg je een ontslagbesluit ga dan nooit zomaar akkoord. Wel is het belangrijk om op de juiste manier te reageren. Volg de volgende stappen, dan weet je zeker dat je niets verkeerd doet.

  • Ga niet akkoord met het ontslagbesluit.
  • Vraag de werkgever om een schriftelijke bevestiging.
  • Schrijf een brief waarin je aangeeft het niet eens te zijn met het ontslag en je beschikbaar stelt voor werk.
  • Teken altijd binnen 6 weken officieel schriftelijk bezwaar aan.
  • Verzamel zoveel mogelijk informatie en leg een dossier aan.
  • Zoek hulp en advies.

Ga niet akkoord met het ontslagbesluit

Teken het ontslagbesluit nooit direct. Laat alles eerst rustig even bezinken. Een voorstel kan in eerste instantie heel gunstig lijken, maar pas op dat je jezelf niet tekort doet. Zorg ervoor dat je 100% zeker weet dat jouw recht op een WW- en/of een bovenwettelijke uitkering veilig is gesteld. Om dit zeker te weten is het altijd verstandig om het voorstel te laten checken door een jurist of advocaat. Deze weet precies waar op gelet moet worden en kan daarnaast aangeven over welke onderwerpen wellicht nog onderhandeling mogelijk is. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

Vraag de werkgever om een schriftelijke bevestiging

Zorg ervoor dat je een schriftelijke bevestiging krijgt van het voorgenomen ontslag. Met zo’n bevestiging heb je iets concreets in handen. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over de inhoud van het ontslagbesluit. Daarnaast kan een jurist of advocaat zo goed zien wat de reden van het ontslag is en welke voorwaarden er zijn. Zo kun je samen met de specialist bekijken op welke manier je het beste in verweer kunt gaan.

Schrijf een brief

Stuur de werkgever zo snel mogelijk een brief, waarin je aangeeft dat je het niet eens bent met het ontslag. Ook is het belangrijk om in deze brief aan te geven dat je gewoon beschikbaar bent voor werk. Dit is een formaliteit om je recht op een uitkering veilig te stellen.

Teken altijd binnen zes weken schriftelijk bezwaar aan

Het is belangrijk om op tijd in bezwaar te gaan tegen het ontslag. Dit moet binnen zes weken. Ben je te laat, dan kun je wordt het besluit onaantastbaar en kun je er niets meer tegen doen. Ook als je jouw zaak voor de rechter wil krijgen zul je eerst bezwaar moeten aantekenen. Na dit bezwaar zal de werkgever het ontslag opnieuw bekijken. Het is dan ook heel belangrijk om op een goede manier bezwaar te maken. Het kan dan ook slim zijn om hier hulp bij in te schakelen van een ambtenarenspecialist.

Verzamel zoveel mogelijk informatie

Waarschijnlijk is de werkgever al een poosje bezig met het opbouwen van een dossier. Doe dit zelf ook. Verzamel mails en documenten zoals verslagen van functioneringsgesprekken die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld aan te tonen dat er niets mis is met jouw functioneren. Deze informatie kan de ontslagspecialist helpen om het ontslag tegen te houden of een mooie vergoeding uit te onderhandelen.

Zoek zelf hulp en advies

Soms krijg je van de werkgever een advocaat aangeboden. Ga hier niet op in. Deze advocaat wordt betaald door de werkgever en zal dus nooit onpartijdig zijn. Schakel altijd zelf iemand in die jouw belangen optimaal kan behartigen. Laat je daarom altijd bijstaan door een advocaat of jurist die gespecialiseerd is in het ambtenarenrecht. In veel gevallen zal de werkgever wel grotendeels opdraaien voor de juridische kosten die je moet maken. Wil jij weten wie jou hier het beste bij kan helpen? Neem dan gerust even contact met ons op. Onze juridische medewerkers luisteren naar jouw verhaal, geven je gratis advies en brengen je in contact met een goede ambtenarenspecialist bij jou in de buurt.