Sociaal beleid bij reorganisaties Rijk

Op 11 april 2013 is besloten dat voor 1 januari 2016 geen reorganisatieontslag meer plaatsvindt binnen het Rijk. Dit houdt in dat u niet ontslagen kunt worden als gevolg van een reorganisatie. Er wordt net zo lang gezocht tot er een passende functie is gevonden. Als u aangewezen wordt als Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat (VWNW-kandidaat) bent u verplicht mee te werken en een passende functie te accepteren. Het beleid gaat in per 15 april 2013. Ambtenaren die tussen 1 januari en 15 april 2013 herplaatsingskandidaat zijn geworden kunnen tot 1 juli 2013 aangeven dat ze gebruik willen maken van dit beleid.

Van werk naar werk (VWNW)

Ambtenaren worden intensief van werk naar werk begeleid. Het “last in first out”- principe wordt tot 1 januari 2016 vervangen door het afspiegelingsbeginsel. Daarnaast krijgt u als verplichte VWNW-kandidaat voorrang op andere sollicitanten.

Als bekend wordt dat binnen uw afdeling functies gaan verdwijnen, bent u verplicht een VWNW-onderzoek te doen. In dit onderzoek legt u uw wensen en ontwikkelingsmogelijkheden vast. Hierna kunt u met uw leidinggevende een persoonlijk VWNW-plan opstellen. In dit plan wordt realistisch omschreven hoe u naar nieuw werk wordt begeleid. U kunt vrijwillig besluiten dit plan te volgen. Indien u daadwerkelijk boventallig wordt binnen uw team, bent u verplicht dit plan te volgen.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op en wij bellen u vrijblijvend terug. Wij helpen u graag verder en brengen u zo nodig in contact met een advocaat die gespecialiseerd is in het ambtenarenrecht!
LET OP:

Passende functie

Voorheen duurde de herplaatsingprocedure 18 maanden. Nu wordt er doorgezocht totdat er een passende functie is gevonden. De verplichting om een passende functie te aanvaarden geldt niet alleen voor het Rijk, maar voor functies binnen de gehele overheid.

Voor een verplichte VWNW-kandidaat is een passende functie:

• De eerste 6 maanden: een functie binnen de sector Rijk op je eigen schaalniveau.
• De daaropvolgende 6 maanden: een functie binnen de sector Rijk die maximaal twee salarisschalen lager is.
• De daaropvolgende 6 maanden: een functie binnen de overheid die maximaal twee salarisschalen lager is.

Voor een vrijwillige VWNW-kandidaat is een passende functie:

• De eerste 12 maanden een functie binnen de sector Rijk op je eigen schaalniveau.
• De daaropvolgende tijd een functie binnen de overheid op je eigen schaalniveau.

Als vrijwillige VWNW-kandidaat bent u niet verplicht om een passende functie te accepteren. Maar wanneer u als vrijwillige VWNW-kandidaat tot 3 keer toe een passende functie weigert, vervalt uw status van VWNW-kandidaat met de daarbij behorende voorzieningen. Wanneer u een verplichte VWNW-kandidaat bent, mag u geen passende functie weigeren. Indien u een passende functie weigert, kan dit leiden tot ontslag.

Vertrekstimuleringspremie

Zowel vrijwillige VWNW-kandidaten als verplichte VWNW-kandidaten kunnen voor een ruilmogelijkheid kiezen. Het VWNW-traject wordt dan ingeruild voor een vertrekstimuleringspremie. De vertrekstimuleringspremie bedraagt maximaal €75.000 euro. De hoogte van deze premie is afhankelijk van het aantal overheidsdienstjaren.

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter