“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werknemers met overgewicht lui en slordig

30 okt, 2018 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Discriminatie is een serieus probleem op de arbeidsmarkt. Mensen worden gediscrimineerd op afkomst, leeftijd en uiterlijk. Toch is er ook nog een vorm van discriminatie waar helaas minder aandacht voor is. Namelijk gewichtsdiscriminatie. “Discriminatie wordt altijd veroordeeld, behalve als het over gewicht gaat”, zo zegt internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum.

Voor dikken verboden

Operahuizen doen het geregeld. Vooraf melden “voor dikken verboden”. Dit zegt zangeres Wiebke Göetjes. “Ook voor operazangeressen geldt dat je vanaf maat 40 ‘dik’ bent. Als ik een rol dan toch kreeg, verbaasde ik iedereen met mijn bewegelijkheid. Ze dachten: die dikke kan vast niet op haar knieën zitten of over het podium lopen”.

Gewichtsdiscriminatie

Het is een serieus probleem: gewichtsdiscriminatie. Het is ook een probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Dit blijkt ook uit een studie van de Sheffield Hallam University. Zolang het gewicht verborgen bleef kregen obese sollicitanten even positieve beoordelingen als slanke kandidaten. Zodra het gewicht wel bekend werd, werden zware kandidaten voor alle functies minder geschikt geacht. Dit had niet alleen betrekking op fysieke banen, maar ook op niet-fysieke banen. Volgens van Rossum komt dit door de bestaande vooroordelen “Lui en slordig blijken toch vaak de associatie bij overgewicht.”

Te zwaar

Bijna de helft van de volwassenen is te zwaar. Op dit moment is het nog onduidelijk hoeveel procent van hen te maken krijgt met gewichtsdiscriminatie. “Uit onderzoek onder mensen met obesitas blijkt dat degenen die discriminatie ervaren meer cortisol in hun lichaam hebben dan de groep die zich niet gestigmatiseerd voelt. Cortisol is het opjagende stresshormoon dat gelinkt wordt aan buikvet, suikerziekte, hartproblemen en snacktrek. Zo lijken discriminatie en obesitas een vicieuze cirkel te vormen”, zo zegt Van Rossum.

Ongezond eten

Natuurlijk kun je niet altijd zeggen dat overgewicht altijd wordt veroorzaakt door ongezond eten en weinig bewegen. Cijfers hierover zijn er niet. Er wordt eigenlijk zelden naar het complete plaatje gekeken. Toch leggen we die link wel. Iemand met obesitas voelt altijd die prikkende ogen die zeggen:”je doet dit allemaal zelf”. Natuurlijk moeten we niet doorslaan in vetacceptatie, want overgewicht is vaak ook daadwerkelijk ongezond, maar we moeten ons wel realiseren dat het voor sommigen simpelweg niet mogelijk is om een gezond gewicht te behalen.

Risico

Doordat overgewicht gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen zien werkgevers obese werknemers als risicofactor. Dat klopt natuurlijk ook wel, maar dat geldt ook voor rokers of fanatieke voetballers. Van Rossum pleit voor bewustwording van het discriminerende gedrag tegen obesitas-patiënten: “Het is de enige vorm van discriminatie die nog steeds sociaal geaccepteerd wordt”.