Werknemers durven misstanden niet te melden

3 december 2018

Binnen veel organisaties blijken angstculturen te heersen. Zo blijkt uit een onderzoek door het Huis voor Klokkenluiders dat één op de zeven werknemers van mening is dat er binnen hun organisatie een angstcultuur heerst. Maar één op de drie werknemers durft misstanden binnen de organisatie aan te kaarten.

Wet Huis voor Klokkenluiders

In 2017 werd de Wet Huis voor Klokkenluiders ingevoerd. Vanaf dat moment waren alle organisaties met meer dan vijftig werknemers verplicht een meldprocedure in te voeren, zodat werknemers misstanden makkelijker kunnen melden. In de praktijk blijkt dat 80 procent van de onderzochte bedrijven, organisatie en instellingen zo’n procedure hebben. Maar bijna de helft voldoet op dit gebied niet aan alle wettelijke verplichtingen.

Veilig

Het Huis voor Klokkenluiders is blij dat de wet vorm begint te krijgen, maar wijst erop dat er nog wel werk aan de winkel is. “We zijn er nog niet. Een goede meldstructuur alleen is niet voldoende. Minstens zo belangrijk is dat men zich veilig voelt om verkeerde ontwikkelingen bespreekbaar te maken.” Vooral het instellen van vertrouwenspersonen, onderzoeksprotocollen en integriteitsfunctionarissen behoeft de nodige aandacht. Ook moeten veel organisaties nog een preventief integriteitsbeleid vastleggen.

 

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter