Werkdruk veroorzaakt ziekte ambtenaar

23 december 2016

Werkgevers moeten meer doen om de gezondheid van ambtenaren te verbeteren. Dit kunnen zij vooral door de werkdruk te verlagen en beter leiding te geven. Dit zeggen acht op de tien ambtenaren in een onderzoek van Binnenlands Bestuur in samenwerking met zorgverzekeraar IZA. Zij onderzochten de gezondheid van ambtenaren en niet-ambtenaren.

Gezond

Ambtenaren zijn over het algemeen goed tot zeer tevreden over hun gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal. Slechts 2 procent geeft aan dat de gezondheid slecht is. De rest zit er tussenin. Toch denken de meeste ambtenaren (85 procent) wel dat ze zelf meer zouden kunnen doen om hun eigen gezondheid te verbeteren. Dit kan door grenzen te stellen op het werk, meer tijd voor jezelf te nemen en meer te sporten en te bewegen.

Werkgever

Volgens de ondervraagde ambtenaren zou ook de werkgever meer kunnen doen om de werknemer gezonder door het leven te laten gaan. Ambtenaren blijken de verantwoordelijkheid van de werkgever belangrijker te vinden dan werknemers in andere beroepsgroepen. Volgens de ambtenaren zou het voor werkgevers vooral verstandig zijn om de werkdruk te verminderen en te zorgen voor betere leiding. De ontevredenheid over werkdruk en leiding leeft vooral in de publieke sector. Bij niet-ambtenaren speelt deze onvrede ook, maar wel in mindere mate.

“Flexibiliteit in het werk zorg voor meer werkplezier bij ambtenaren. Maar dit zorgt ook voor een hogere werkdruk. Deze verhoogde werkdruk is deels veroorzaker van het ziekteverzuim onder ambtenaren”, zo zegt onderzoeker Roy van der Hoeve.

Bespreekbaar

Een derde van de ambtenaren is van mening dat een werkgever een gezonde leefstijl bespreekbaar moet maken. Ook vindt zes op de tien ambtenaren dat de werkgever hen gratis een gezondheidscheck zou moeten aanbieden. Ambtenaren zien hier meer dan andere beroepsgroepen een rol voor de werkgever. Dit geldt ook voor het aanbieden van een cursus mindfulness of stoppen met roken.

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter