“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Is het slim om een foto op jouw cv toe te voegen? Veel sollicitanten twijfelen. Maar niet enkel sollicitanten twijfelen, ook recruiters zijn verdeeld over wat wijsheid is. Het is belangrijk om goed na te denken over je keuze. Want je cv is een belangrijk onderdeel van jouw sollicitatie. Een foto kan een goede eerste indruk geven. Mits je het op de juiste manier toepast.

Vroeger was het ongebruikelijk om een foto op je cv te plaatsen. Dit had ook te maken met het feit dat het destijds niet zo gemakkelijk was om via de computer toe te voegen. Ook vonden sommige mensen het ijdel overkomen. Tegenwoordig gaat echter veel digitaal. Bovendien is iemand ook gemakkelijk op te zoeken via het internet. Op die manier kom je al gauw een foto tegen van een sollicitant.

Waarom kan een foto op je cv slim zijn?

Zoals aangegeven is het tegenwoordig erg makkelijk om een foto van je sollicitant te vinden. Je typt de naam van de sollicitant in Google en je krijgt vaak meerdere resultaten. Door zelf een foto aan je cv te voegen houd je een stukje regie in handen. Jij bepaalt welke foto de werkgever of recruiter als eerste ziet. Controleer ook altijd de website van het bedrijf. Indien ze al hun medewerkers met een foto op de website hebben geplaatst is de kans groot dat ze hier veel belang aan hechten. Ook als je naam niet overeen komt met je uiterlijk kan een foto slim zijn. Bijvoorbeeld als je een oerhollandse naam hebt, maar een buitenlands uiterlijk. Of als je een hele aparte naam hebt of een unisex naam. Heb je een zichtbare handicap? Een foto kan dit vast verduidelijken, waardoor het eerste gesprek soepeler verloopt. Conclusie: door het toevoegen van een foto kan de recruiter vast een beeld vormen.

Tip: Google jouw eigen naam en controleer welke foto’s naar voren komen. Is dit representatief voor wie je bent? Of zijn er foto’s die je graag wil verwijderen voordat je gaat solliciteren? Probeer er altijd voor te zorgen dat de recruiter niet op ongewenste zaken stuit.

Waarom geen foto op je cv zetten?

Sommige werknemers willen puur op hun kennis en ervaring beoordeelt worden. Een foto zou niet mogen uitmaken, maar het kan invloed hebben. Bijvoorbeeld als je wat op leeftijd bent en ook kwa uiterlijk wat ouder oogt. Een foto benadrukt dit feit. Het kan dan slim zijn vooral op je competenties in te zetten. Als je geen representatieve foto hebt voor je cv kan het slimmer zijn geen foto toe te voegen. Beter geen foto dan een foto waarmee je een verkeerd beeld schetst.

Wist je dat het uitmaakt of de recruiter een man of een vrouw is. Mannelijke recruiters hebben een duidelijke voorkeur voor knappe vrouwelijke sollicitanten. Het uiterlijk van een mannelijke sollicitant heeft minder invloed. Is de vrouw een recruiter? Zij hebben ongeacht het geslacht altijd voorkeur voor een knappe sollicitant.

Wat voor foto op je cv?

Mocht je ervoor kiezen om een foto toe te voegen dan is het belangrijk dat je de juiste foto kiest. Kies altijd voor een recente foto. Houdt daarbij rekening met je kleding, kwaliteit (zorg voor een duidelijke foto), accessoires (niet teveel) en de manier waarop je kijkt (geen duckface of booskijkend). Lachen mag, zo kom je menselijk over.

Waar op je cv plaats je jouw foto?

Kies voor logische plek. Gebruik eventueel het programma canva voor het opstellen van een professioneel cv. De meest logische plek voor je foto is bovenaan. Dichtbij jouw naam en contactgegevens en eventueel met een korte omschrijving van jezelf.

Wat je ook kiest. Maak per sollicitatie de afweging wat past en waar jij je prettig bij voelt.