“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Weinig zorgen over digitale veiligheid onder ambtenaren

31 okt, 2017 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Digitale veiligheid is een belangrijk punt bij overheidsinstellingen. Toch blijken ambtenaren zich hier niet heel druk om te maken. Maar 5 procent van de ambtenaren maakt zich zorgen over dit onderwerp. Bewustwording van de gevaren is essentieel.

Cybergevaren

In het kader van Alert Online-campagne werd onderzocht in hoeverre ambtenaren zich bewust zijn van de cybergevaren. De uitkomst is niet erg bemoedigend. Zo’n 73 procent maakt zich weinig tot zeer weinig zorgen over de digitale veiligheid.

Digitalisering

In een tijd waar steeds meer gedigitaliseerd wordt is het juist belangrijk om te hameren op digitale veiligheid. De overheid heeft hierbij een belangrijke rol. Zij zijn in bezit van veel informatie die criminele zouden kunnen gebruiken, als zij kwaad zouden willen. Gelukkig bleken de meeste ambtenaren wel op de hoogte van zaken als ‘phisingmail’, ‘cyberaanvallen’ en identiteitsfraude. Gaat het echter om spyware, malware of ransomware, dan haken veel ambtenaren af.

Maatregelen

Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten maatregelen moeten nemen om ambtenaren bewust te maken van de risico’s. Gemeenten zijn immers verantwoordelijk voor de informatieveiligheid binnen de gemeenten. Dit zit hem niet alleen in de systemen, maar ook juist in de mensen die hiermee werken.