“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat als je niet terug naar kantoor durft?

30 jul, 2020 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Iedereen ervaart de coronacrisis anders. De maatschappij gaat langzaam weer open, maar voor sommigen gaat het te snel en voor anderen te langzaam. Het advies blijft om zoveel mogelijk thuis te werken. Maar sommige managers vragen hun werknemers terug te komen naar kantoor. Niet iedereen durft dit. Helemaal nu de cijfers weer toe beginnen te nemen. En hoe zit het straks als iedereen terug komt van vakantie?

Blijdschap

Eindelijk mogen we weer meer. Uiteten, op vakantie en naar kantoor! Sommige werknemers konden niet wachten om ’s morgens weer op kantoor bij te kletsen met hun favo collega’s. Het volledig thuis zitten was wel een beetje oud geworden. Vooral mensen die alleen wonen geven aan het weer erg fijn te vinden om onder de mensen te zijn.

Angst om naar kantoor te gaan

Er zijn echter ook werknemers die liever thuis blijven werken. De corona gaat hen niet in de koude kleren zitten. Want wat als je via een collega ziek wordt en vervolgens jouw gezin of familieleden besmet? Of wat als je zelf in de risicogroep zit? Dan is het idee om weer met anderen op kantoor te zitten niet prettig. Thuis heb je zelf alles in de hand, dat is toch anders op kantoor.

Verschillende zorgen

Werknemers houden er verschillende zorgen op na. Houden jouw collega’s zich wel aan de regels op kantoor, maar ook in hun vrije tijd? Is de ventilatie wel goed? Hoe is de hygiëne geregeld? Uit onderzoek van het Trimbosinstituut blijkt dat één op de drie mensen sinds de coronacrisis psychische klachten heeft. Ze hebben last van angstgevoelens, depressiviteit en problemen met slapen. Mensen zijn voorzichtig geworden en laten dat niet zomaar los.

Sectoren

We mogen steeds meer, maar dit is dus niet voor iedereen makkelijk. Vooral bij werknemers in de zorg en het onderwijs speelt nog veel angst. Maar ook mensen die normaal op een vol kantoor werken vragen zich af hoe dit er nu uit gaat zien. Want breng je de anderhalvemaatregel in de praktijk op kantoor? En klopt het wel met de ventilatie op werk? Werkgevers worden met vragen geconfronteerd die ze eerder niet kregen. Soms is het lastig hoe hier mee om te gaan. Geruststellen werkt vaak niet. En helaas helpt het ook niet om met statistieken te gooien. Angst zit vaak dieper en is niet zomaar weg.

Oplossing

Durf jij niet goed naar werk? Het kan een oplossing zijn om samen met je werkgever in gesprek te gaan. Deel jouw angsten met je werkgever en collega’s en geef aan wat er voor jou moet gebeuren om ervoor te zorgen dat je je prettig voelt. Zet even die bureaus van elkaar, zet zeeppompjes neer en zet alle ramen open. Blijf ook in gesprek met elkaar en neem elkaar serieus. Voelt het nog steeds niet goed? Geef dit aan en leg uit waarom. Geef het altijd eerlijk aan als je toch weer liever thuiswerkt. Laat zien wat je thuis doet en bewijs dat het voor jou werkt. Samen kom je waarschijnlijk een heel end in het maken van afspraken die goed voelen.