De soap rond vuurtorenwachter Nicolette van Berkel is nog altijd niet afgelopen. Van Berkel zit sinds 2016 door pesterijen en seksuele intimidatie door collega’s ziek thuis. Rijkswaterstaat wil onderzoeken wat er precies is gebeurd op de Brandaris en wil dat Van Berkel hieraan meewerkt. Volgens de vuurtorenwachter is het onderzoek echter niet afhankelijk. Zij weigert medewerking.
Ontslag of voor de rechter
Rijkswaterstaat zet nu druk op de ketel. Van Berkel moet meewerken aan het onderzoek naar de werkcultuur op de Brandaris op Terschelling. Doet zij dit niet, dan volgt ontslag of moet zij voor de rechter verschijnen. Van Berkel voelt zich geïntimideerd en geeft aan dat er sprake is van machtsmisbruik. Het lijkt erop dat zij nu slachtoffer wordt van het feit dat zij in een veilige omgeving wil werken.
Eigen handelen
In 2016 werd er ook al een onderzoek uitgevoerd, maar dit was niet onafhankelijk. “Het onderzoek is niet gebaseerd of feiten maar op meningen”, aldus Van Berkel. Dit lijkt nu opnieuw te gebeuren. Het nieuwe onderzoek moet voor 1 april zijn afgerond. Maar volgens Van Berkel zijn de onderzoeksvragen ook nu weer heel beperkt geformuleerd. “Rijkswaterstaat wil niet dat het eigen handelen wordt onderzocht, terwijl dat juist de kern van de zaak is”.