“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vraag winstdeling bij onderhandeling salaris

01 feb, 2023 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Alles wordt duurder en dat voelen we allemaal in onze portomennee. Veel bedrijven hebben per 1 januari een indexering doorgevoerd. Echter is deze vaak niet hoog genoeg om de stijgende kosten te compenseren. Veel werknemers hebben wel behoefte aan meer loon. Hoe pak je dit nou het beste aan? Is het verstandig om op je strepen te gaan staan en volledige prijscompensatie te eisen van je werkgever? Of zijn er andere manieren om compensatie te krijgen. Een lastige discussie tussen werkgever en werknemer.

Lonen versus prijzen

Binnen veel bedrijven is er discussie of de lonen de inflatie moeten bijhouden. De koopkracht van de gemiddelde Nederlander is gedaald met 10 procent. Tegelijkertijd dalen ook de reële loonkosten voor werkgevers met 10 procent. Aan de andere kant merken bedrijven ook dat de inflatie gestegen is. Loonsverhoging leidt ook tot een loon-prijsspiraal. Alles wordt zo steeds duurder. Het is daarom belangrijk om de loonstijging op een bepaalde manier te beperken.

Winstdeling

De discussie blijft een lastige. Feit blijft dat veel mensen lastig rondkomen en een loonsverhoging erg welkom kan zijn. Maar wat kan je vragen aan je werkgever? Wat doe je als jouw werkgever maar net het hoofd boven water weet te houden? Je wil ook niet hebben dat er mensen moeten worden ontslagen of dat het bedrijf failliet gaat. Het kan interessant zijn om een winstdeling te bespreken. Als het goed gaat met het bedrijf profiteer je daarvan als medewerker. Je krijgt dan een extra uitkering. Het beperkt ook het risico voor de werkgever. Want wanneer het niet goed gaat ontvang je als werknemer enkel je basis salaris.

Variabel salaris

Als je gebruik maakt van een winstdeling heb je een variabel salaris. Dit heeft voors en tegens. Vaak leidt het tot grotere betrokkenheid op werk. Goed werk kan immers leiden tot meer loon. Het kan ook leiden tot irritatie. Want wat als jouw collega de kantjes ervan af loopt en dit voor jouw gevoel ten koste gaat van de winst? Ook individuele bonussen leveren vaak interne frictie op. Daarom is het verstandig de winstdeling over alle werknemers te delen. Ook wordt je als werkgever aantrekkelijker op de markt. Het kan immers een mooie bonus opleveren als het goed gaat met een bedrijf.