“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Veel oudere leraren werkloos thuis

06 feb, 2018 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Er is een flink tekort aan leraren. Toch zit er een groot aantal oudere leraren werkloos thuis. Een arbeidsmarktkansenplan moet een oplossing bieden.

55-plussers

In totaal zaten eind 2017 3.200 basisschoolleraren werkloos thuis. Iets meer dan de helft hiervan is 55-plusser. Dit terwijl er een flink tekort is aan leraren. De werkloze leraren werden tijdens de crisis massaal op straat gezet door hun werkgever. Iets wat niet te voorkomen was, omdat de scholen anders kopje onder zouden gaan. Toch zitten veel van deze leraren nu nog steeds werkloos thuis.

Hoe kan dit?

Gijs van Dijk en Kirsten van den Hul van de PvdA vroegen zich af hoe het mogelijk was dat zoveel gekwalificeerde leraren thuis zitten. Staatssecretaris Arie Slob van de Christen Unie gaf antwoord. “Het is lastig om deze mensen aan een baan te helpen. De oudere ex-leraren komen vanwege uiteenlopende redenen in een uitkering terecht en er is niet altijd een match tussen de regio’s waar zij wonen en waar de tekorten het grootst zijn”, aldus Slob.

Arbeidsmarktkansen

Stichting Participatiefonds voor het Onderwijs wil nu de bemiddelbaarheid en de arbeidsmarktkansen van deze groep mensen gaan onderzoeken. In februari zullen zij met een plan van aanpak komen om ex-leraren weer terug te brengen in het onderwijs. Daarnaast is er sinds november 2017 een regeling waarbij schoolbesturen een tegemoetkoming kunnen aanvragen als zij een werkloze herintreder in dienst nemen.