“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Veel geld voor personeel gemeente

20 dec, 2018 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Gemeenten hebben moeite om personeel te vinden. Om het personeelstekort op te lossen wordt er veel geld uitgegeven aan bijvoorbeeld wervings- en selectiebureaus en hogere salarissen voor nieuwe medewerkers. Ondanks dit blijven vacatures bij de lokale overheid opvallend lang beschikbaar. Een op de zeven vacatures blijft langer dan zes maanden openstaan.

Ict’ers, bouw en ruimtelijke ordening

Gemeenten zijn vooral op zoek naar ict’ers en ambtenaren die zich specialiseren in bouw of ruimtelijke ordening. Ook aan financieel personeel en medewerkers in de welzijn en jeugdzorg is een tekort. Vinden de gemeenten deze mensen niet, dan kan dit nogal wat gevolgen hebben. Zo kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat de woningbouw en de zorg in het gedrang komen. Om dit te voorkomen zijn gemeenten massaal op zoek naar nieuw personeel. Ruim tweehonderd gemeenten maken hierbij gebruik van wervings- en selectiebureaus. Daarnaast heeft de helft van de gemeenten het salarisaanbod verhoogd.

Vergrijzing

Het personeelstekort heeft voornamelijk te maken met de vergrijzing. Er zijn heel wat oudere ambtenaren die op het punt staan met pensioen te gaan of gaan na hun zestigste minder werken. Toch lijken jongeren niet echt warm te lopen voor een baan bij de gemeente.