“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Stress op de ambulance door onrust op het werk

20 nov, 2018 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Als ambulancemedewerker, agent of brandweerman/vrouw werk je onder grote druk. Ook krijg je regelmatig te maken met schokkende gebeurtenissen. Al met al genoeg spanning en stress. Toch blijkt deze stress in het niet te vallen bij de psychische stress die onrust op het werk met zich meebrengt. De combinatie van het werk met bijvoorbeeld reorganisaties en werkdruk kunnen soms funest zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Dr. Juul Gouweloos, beleidsadviseur en psycholoog bij het Arq Kenniscentrum Impact.

Schokkende gebeurtenissen

Het onderzoek richtte zich op de ondersteuning van mensen die schokkende gebeurtenissen meemaken. Ook werd gekeken welke factoren een rol spelen bij het ontwikkelen van psychische klachten bij hulpverleners.

Werkdruk en reorganisatie

Uit het onderzoek blijkt dat vooral organisatorische stress van invloed is op het welzijn van hulpverleners. Hoge werkdruk en reorganisaties hebben meer effect op de gezondheid dan schokkende gebeurtenissen die de hulpverleners tijdens het werk meemaken.

Steun

Uit het onderzoek blijkt ook dat steun van leidinggevenden en collega’s heel belangrijk zijn. Heeft een hulpverlener een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, dan kan deze steun gevoelens van angst en depressie verminderen. Ook helpt het om meer tijd te geven voor herstel na zo’n situatie.