“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Steeds groter tekort aan leraren

15 jul, 2019 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Het tekort aan leraren loopt op. Voor veel basisscholen geldt dat zij het nieuwe schooljaar ingaan zonder dat er voor alle klassen een leerkracht beschikbaar is. In totaal komen de basisscholen zo’n 3500 leraren tekort. Dit blijkt uit een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.

Onbevoegden voor de klas

Het tekort is hiermee weer met 5 procent gegroeid. Scholen hopen de komende weken nog veel openstaande vacatures op te vullen, maar het vinden van nieuwe leerkrachten wordt steeds lastiger. De situatie is zo nijpend dat één op de vier schoolbesturen aangeeft dat zij niet uitsluiten dat zij straks noodgedwongen onbevoegden voor de klas moeten zetten. Waarschijnlijk zullen er zo’n 1400 vacatures open blijven staan.

Schoolleiders en onderwijsondersteuners

Naast een tekort aan leerkrachten is er ook een tekort aan schoolleiders en onderwijsondersteuners. “Een op de twintig basisscholen zal na de zomervakantie geen directeur hebben”, zegt Rinda den Besten van de PO-Raad.

Kinderen naar huis

Het tekort zal flink wat gevolgen hebben. “Het betekent dat klassen worden samengevoegd, dat kinderen naar huis worden gestuurd en dat er onbevoegden voor de klas komen te staan”, aldus Den Besten. Ook schooldirecteuren zullen in geval van nood voor de klas komen te staan.

Noodpakket

De helft van de schoolbesturen verwacht dat zij komend schooljaar af en toe klassen naar huis zullen moeten sturen. Daarnaast is het gebrek aan personeel ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het onderwijs en neemt de werkdruk steeds verder toe. Om al deze problemen het hoofd te bieden is een noodpakket van 423,5 miljoen euro nodig.