Steeds groter tekort aan leraren

15 juli 2019

Het tekort aan leraren loopt op. Voor veel basisscholen geldt dat zij het nieuwe schooljaar ingaan zonder dat er voor alle klassen een leerkracht beschikbaar is. In totaal komen de basisscholen zo’n 3500 leraren tekort. Dit blijkt uit een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.

Onbevoegden voor de klas

Het tekort is hiermee weer met 5 procent gegroeid. Scholen hopen de komende weken nog veel openstaande vacatures op te vullen, maar het vinden van nieuwe leerkrachten wordt steeds lastiger. De situatie is zo nijpend dat één op de vier schoolbesturen aangeeft dat zij niet uitsluiten dat zij straks noodgedwongen onbevoegden voor de klas moeten zetten. Waarschijnlijk zullen er zo’n 1400 vacatures open blijven staan.

Schoolleiders en onderwijsondersteuners

Naast een tekort aan leerkrachten is er ook een tekort aan schoolleiders en onderwijsondersteuners. “Een op de twintig basisscholen zal na de zomervakantie geen directeur hebben”, zegt Rinda den Besten van de PO-Raad.

Kinderen naar huis

Het tekort zal flink wat gevolgen hebben. “Het betekent dat klassen worden samengevoegd, dat kinderen naar huis worden gestuurd en dat er onbevoegden voor de klas komen te staan”, aldus Den Besten. Ook schooldirecteuren zullen in geval van nood voor de klas komen te staan.

Noodpakket

De helft van de schoolbesturen verwacht dat zij komend schooljaar af en toe klassen naar huis zullen moeten sturen. Daarnaast is het gebrek aan personeel ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het onderwijs en neemt de werkdruk steeds verder toe. Om al deze problemen het hoofd te bieden is een noodpakket van 423,5 miljoen euro nodig.

 

 

 

 

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter