“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Sluiting van een groot aantal kantonrechtbanken.

11 nov, 2013 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Bij de herindeling van de gerechten heeft de minister van Justitie al aangekondigd dat een aantal kantonrechtbanken gaat sluiten. Dit vooral in het kader van de bezuinigingen. Het gaat in totaal om 13 rechtbanken, verspreid over heel Nederland. Deze rechtbanken zullen tussen 2013 en 2023 hun deuren sluiten.

Het gaat om rechtbanken in: Sneek, Heerenveen, Emmen, Deventer, Helmond, Boxmeer, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen, Delft, Alphen aan de Rijn, Den Helder en Hoorn. Veel van deze rechtbanken zijn ondertussen al gesloten. De zaken die normaal gesproken in deze plaatsen worden behandeld moeten worden overgenomen door andere rechtbanken in de regio.

Het besluit om deze rechtbanken te sluiten heeft wel voor wat protest gezorgd. Zo zijn er kamerleden die zich tegen dit plan hebben uitgesproken, vooral omdat het de rechtspraak helemaal zou onttrekken aan bepaalde regio’s. Ook zijn notarissen, advocaten en rechters op de barricaden gegaan om de sluiting tegen te houden. Zij vinden niet alleen dat ieder in zijn eigen regio terecht zou moeten kunnen, maar zijn ook bang dat de andere rechtbanken die overblijven overbelast zullen raken.

Veel van de rechtbanken die gaan sluiten zitten in monumentale panden met een stuk geschiedenis. In Overijssel is dat de rechtbank in Deventer aan de Brink. De rechtbank wordt nog gebruikt als kantonrechtbank en tot voorkort ook nog voor strafzaken van de politierechter. De kantoren zijn in mei al verlaten. De zaken die eerder in Deventer werden afgedaan verhuizen nu naar Zwolle. In de kelder zitten cellen uit de late Middeleeuwen.Voor het gerechtsgebouw aan De Brink zitten nog stalen ringen in de bestrating waar ooit het schavot stond. Het is nog onduidelijk wat er gebeurt met de monumentale rechtbank in Deventer.