“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Rookverbod voor ambtenaren gemeente Veere

23 mrt, 2019 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Als het aan de gemeente Veere ligt mogen ambtenaren niet meer roken onder werktijd. Tijdens de koffie- of lunchpauze is het wel toegestaan, want dat kan de gemeente niet verbieden. De ondernemingsraad moet er nog mee akkoord gaan. Ambtenaren die het er niet mee eens zijn, zouden naar een andere gemeente moeten vertrekken.

Goed werkgeverschap

Het rookverbod geldt ook voor ambtenaren die in de buitendienst zitten. Buiten schoffelen met een sigaret in de mond is straks verboden. ‘Met die maatregel willen we als college een gezonde leefwijze stimuleren en zorgen we ervoor dat alle medewerkers netto evenveel tijd werken’, citeert dagblad PZC wethouder Marcel Steketee. Volgens de afdeling Personeelszaken getuigt het van goed werkgeverschap om het roken te ontmoedigen.

Anti-rookbehandeling

Maar de gemeente gaat nog een stap verder. Naast het rookverbod gaat het college ambtenaren ook helpen om te stoppen met roken. Wie daar gebruik van wil maken, ontvangt een bedrag voor een behandeling ‘stoppen met roken’. Het nieuwe beleid kan op lange termijn financieel gunstig uitpakken, want uit onderzoeken blijkt dat een actief rookreglement ervoor zorgt dat medewerkers productiever en minder vaak ziek zijn, aldus het college.

Andere gemeenten

Tot nu toe volgen er geen andere gemeenten. De gemeente Dordrecht houdt zich vast aan de rookruimte in het stadskantoor en de rookgelegenheid voor de deur. Ook omliggende gemeenten laten weten het Veerse voorbeeld niet te volgen. Wel heeft elke gemeente zijn eigen rookbeleid. Zo hebben de gemeenten Zwijndrecht, Alblasserdam en Papendrecht het roken voor de deur in de ban gedaan en is er geen rookruimte meer in het gemeentehuis. In Vlissingen moeten ambtenaren zich uitklokken als ze gaan roken, zegt een woordvoerder. ‘Zo werken ze netto evenveel als niet-rokers.’