Rechtsbijstand en vrije advocaatkeuze

27 mei 2010

Het Europese Hof van Justitie heeft in een rechtsbijstandzaak geoordeeld, dat vrije advocaatkeuze een fundamenteel recht is. In de praktijk blijkt dat, bij een rechtsbijstandverzekering vaak de verzekeraar deze keuze maakt voor de cliënt.

Een vrije advocaatkeuze houdt in dat iedereen het recht heeft om zelf een advocaat te kiezen. Potentiële verzekerden zijn hiervan in veel gevallen niet op de hoogte. Zij gaan vervolgens in zee met de jurist of advocaat van de verzekeraar. Bij procedures voor de rechter bent u verplicht een advocaat in te schakelen. Deze advocaat mag u zelf kiezen. Maar ook in gerechtelijke en administratieve procedures bij de kantonrechter, bestuursrechter, het UWV of bij arbitrage hebt u een vrije advocaatkeuze.

De rechtsbijstandverzekeraar informeert cliënten vaak niet voldoende, waardoor hun keuzevrijheid wordt beperkt. Wanneer dan de door de verzekeraar gekozen advocaat niet de vereiste deskundigheid heeft, kan het belang van de cliënt in het gedrang komen. 

Bron: De Nationale Adviesbalie (NAB)

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter