Raadsleden beter screenen

2 februari 2018

Politieke partijen zijn niet verplicht om nieuwe raadsleden te screenen. Hoogleraar criminologie Emile Kolthoff van de Open Universiteit wil dat dit gaat veranderen. Gekozen gemeenteraadsleden moeten beter worden gescreend voor zij beëdigd worden.

Geen duidelijk beleid

De politieke partijen hebben geen duidelijk beleid op het gebied van het screenen van nieuwe raadsleden. Soms is het zelfs nog extremer. “Ik heb echt heel veel voorbeelden gehoord van mensen die niet eens een gesprek hebben gehad”, vertelt Kolthoff.

AIVD

In tegenstelling tot raadsleden worden burgemeesters wel gescreend. Dit wordt gedaan door de AIVD. Het lijkt Kolthoff verstandig om de screening van raadsleden ook bij de AIVD neer te leggen. “Zij hebben de expertise. Ook de politie en particuliere partijen doen dit soort screenings. Het gaat erom dat er een degelijke screening komt onder verantwoordelijkheid van de overheid”.

Politieke partijen

De politieke partijen zelf kunnen ook meer doen. Hier heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zelfs een boekje met tips over uitgegeven. “Dit kun je uitbreiden en dan kun je op basis daarvan landelijke normen opstellen. Zo kun je zelf een heel eind komen”.

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter