“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Probleem werkdruk leraren vooral op administratief vlak

11 apr, 2017 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

De grootste veroorzaker van de hoge werkdruk waar veel leraren in het basisonderwijs tegenaan lopen is de administratieve rompslomp. Andere oorzaken zijn de grote klassen en te veel leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

Administratie

Uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen blijkt dat vooral de verplichting om alles vast te leggen en te documenteren voor leerkrachten erg tijdrovend en frustrerend is. Zij klagen dan ook massaal over de administratieve rompslomp. Het lijkt of het in het onderwijs alleen nog om een kloppende boekhouding gaat en niet alleen meer om het lesgeven van kinderen. In de boekhouding worden de resultaten van de kinderen bijgehouden, maar ook moeten de leraren allerlei vragenlijsten invullen over de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind.

Kleinere klassen

De grote klassen zijn ook een probleem. Als dit wordt opgelost, betekent dat ook direct een verlichting van de administratieve taken van leraren. Het is nogal een verschil als je voor 30 kinderen een dossier moet bijhouden of voor 22 kinderen. Het terugbrengen van de groepsgrootte gaat wel veel geld kosten, maar kleinere klassen zijn noodzakelijk om het werkbaar te houden.