“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Prestatiebeloning voor ambtenaren

17 feb, 2020 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Op dit moment vallen de meeste gemeente-ambtenaren onder een systeem van periodieke salarisverhoging. Dit is een systeem dat al jaren meegaat. Midden-Groningen gaat het nu anders doen. Als eerste gemeente gaan zij werken met een prestatiebeloning voor ambtenaren. Presteer je meer dan afgesproken, dan kun je zelfs in aanmerking komen voor een salarisverhoging van 5,5 procent!

Waarderingsbeleid

Dit waarderingsbeleid is voor de gemeentelijke sector helemaal nieuw. Door hierop over te stappen wijkt Midden-Groningen af van de cao gemeenten. Hiervoor hebben zij dispensatie gekregen. Het waarderingsbeleid komt in de plaats van het huidige beloningsbeleid. De gemeente wil namelijk zijn waardering voor de werknemers ook op andere manieren uiten dan alleen via het salaris. Zo zou een werknemer ook een dinerbon, een reis, extra verlof, uitdagende opdrachten of een uitje met het team kunnen verdienen. Het is een systeem met open schalen en procentuele verhogingen van het salaris. Een salarisschaal heeft een minimum en een maximum bedrag en de medewerker doorloopt deze schaal niet door middel van periodieken, maar door middel van procentuele salarisverhogingen. Deze zijn gekoppeld aan de afspraken die met de leidinggevende worden gemaakt. Hoe beter je resultaten, hoe sneller het kan gaan.

Hoger of lager

Presteer je aanzienlijk beter dan verwacht en afgesproken, dan maak je kans op een salarisverhoging van 5,5 procent. Behaal je niet de beloofde resultaten, dan kun je nog altijd rekenen op een salarisverhoging van 2 procent. Blijven je prestaties twee keer achter elkaar achter, dan kan de verhoging terug gezet worden naar nul procent.

Nieuwe werknemers

Het nieuwe waarderingsbeleid zorgt ervoor dat de gemeente de waardering voor de ambtenaar kan laten blijken, maar is ook bedoeld om als werkgever aantrekkelijker te worden. De krapte op de arbeidsmarkt is groot en gemeenten zijn nou niet bepaald populaire werkgevers. Gemeente Midden-Groningen hoopt met deze stap ook nieuwe werknemers aan te trekken.