Politieagenten werken te lang en te onregelmatig

25 april 2017

In 2016 werd de Arbeidstijdenwet bij de politie maar liefst 100.000 keer overtreden. Politieagenten werken te lange diensten en te vaak onregelmatig. Dit blijkt uit vrijgegeven registraties en rapportages van de Inspectie SZW.

Arbeidstijdenwet

De politie heeft toestemming om uitzonderingen op de Arbeidstijdenwet te maken als belangrijke politietaken in het geding komen. Toch zijn dit er wel heel veel. De Landelijke Eenheid maakt de meeste overtredingen op dit gebied (bijna 24.000), gevolg door Oost-Nederland (bijna 19.500), Amsterdam (bijna 14.000) en Rotterdam (bijna 12.000).

Boetes

Afgelopen jaren heeft de politie meerdere keren boetes ontvangen voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet. In 2015 werd bijvoorbeeld de Dienst Bewaken en Beveiligen beboet. De inspectie constateerde werkweken van bijna 70 uur en diensten van 20 uur. Ook zijn er al boetes uitgedeeld voor te lange nachtdiensten en te lang achter elkaar werken.

Roosters

Door de uitbreiding van het takenpakket van de politie door onder anderen de terreurdreiging en de problemen met vluchtelingen is het voor de politie niet makkelijker geworden om de roosters rond te krijgen. De capaciteit is immers niet meegegroeid. “We streven ernaar onze roosters zo te maken dat zij voldoen aan de Arbeidstijdenwet. In de praktijk blijft het voor komen dat politiemensen in het geval van calamiteiten langer worden ingezet”, zo zegt een woordvoerder van de politie.

 

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter