De politie overtreedt structureel de Arbeidstijdenwet. Het aantal overuren loopt de spuigaten uit. Ondertussen is de werkdruk zo hoog, dat het aantal overtredingen alleen al dit jaar de 200.000 is gepasseerd.
Lange werkdagen overuren
Binnen alle divisies van de organisatie wordt structureel te veel van het personeel gevraagd. Politiemedewerkers maken te lange werkdagen, maken teveel overuren, houden te weinig pauzes en draaien te veel nachtdiensten. Dit constateren de politievakbonden. En dit speelt al een behoorlijke tijd. “Er wordt doorlopend beterschap beloofd, maar er verandert niet”, zo zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP.
Vergrijzing
Wat betreft de nachtdiensten heeft de politie last van vergrijzing. Oudere werknemers worden vrijgesteld van dit soort diensten. Maar dit betekent wel dat een relatief kleine groep jonge agenten alle nachtdiensten moeten invullen. Dit heeft nogal wat invloed op hun leven.
Overuren
Het aantal overuren dat wordt gemaakt is gigantisch. Waarschijnlijk zal het aantal in 2018 uitkomen op 1,36 miljoen. De oorzaak van dit alles ligt in 2013 toen er bij de politie een grote reorganisatie plaatsvond. Vanaf dat moment ligt de werkdruk erg hoog en wordt de Arbeidstijdenwet constant overtreden.
Werkdruk
Doordat de werkdruk zo hoog is klagen veel agenten over een permanent gevoel van vermoeidheid. “Zij krijgen ook geen enkele ruimte om tot rust te komen”, waarschuwt Van de Kamp. Hierdoor is ook het ziekteverzuim opvallend hoog. Volgens de politie ligt dit op 7 a 8 procent, maar de bonden vermoeden dat het hoger ligt.
Oplossing
Er wordt hard gezocht naar een oplossing. Zo is in de nieuwe cao, die in september werd afgesloten, opgenomen dat er op korte termijn afspraken gemaakt moeten worden om de werkdruk weg te nemen. “Politie en korpsleiding moeten nu over de brug komen met een herstelplan. Alle rek is uit de organisatie en de medewerkers. Er moeten duidelijke prioriteiten worden gesteld of er moet meer capaciteit komen”, aldus Van de Kamp.