Payroll-ambtenaren EL&I staken

10 oktober 2011

Vakbonden FNV en CNV hebben het ministerie van EL&I en payrollbedrijf Capital One een ultimatum gesteld. Kom over de brug met een sociaal plan voor de honderden ‘payroll-ambtenaren’, of ze leggen maandag het werk neer.

Bij AgentschapNL, een onderdeel van het ministerie van EL&I, werken honderden krachten via het payrollbedrijf Capital One. Door een reorganisatie moeten zij allen voor hun baan vrezen. Een deel  is al weggestuurd. Voor de bonden is het onacceptabel dat dit gebeurt zonder goede afvloeiingsregeling met omscholing, outplacement en ontslagvergoeding.

Formeel in diest van payrollbedrijf

AgentschapNL legt elke werkgeversverantwoordelijkheid echter naast zich neer en verwijst de medewerkers naar hun formele werkgever Capitol One. In een payrollconstructie is de medewerker immers in dienst van het payrollbedrijf, dat de medewerkers te werk stelt bij een derde partij, in dit geval AgentschapNL.

Net als alle ambtanaren

De payrollers bij AgentschapNL zijn verbolgen vanwege het feit dat hen jarenlang is voorgehouden dat hun payroll-contract spoedig zou worden ingeruild voor een ambtenarenaanstelling.

‘Jarenlang is ons voorgehouden dat wij net als andere collega-ambtenaren zijn’, zegt projectleider Ellen Tuyn (47) in een interview met InOverheid.nl.’ Nou, behandel ons dan ook zoals de collega’s. Probeer niet op een slinkse wijze van ons af te komen. De overheid misbruikt de payroll-constructie om onder zijn verantwoordelijkheden als werkgever uit te komen.’

Mariette Patijn, bestuurder FNV Bondgenoten: ‘Deze mensen worden nu opeens zonder ontslagvergoeding of wat dan ook op straat gezet. Dat kan niet. Als je mensen als ambtenaar in dienst neemt, want zo is het ze voorgespiegeld, dan moet je ze ook het flankerend beleid bieden dat voor ambtenaren geldt.’

Geen support

Minister Donner liet eerder weten dat de payroll-ambtenaren niet op zijn support kunnen rekenen. ‘Indien sprake is van een collectief ontslag, dan is overleg over een sociaal plan aan de orde tussen vakbonden en het payrollbedrijf.’

Bron: Inoverheid.nl

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter