“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Overheid moet verplicht arbeidsbeperkten aannemen

15 sep, 2017 | Algemeen, Politiek
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Binnen de overheid moeten er meer mensen met een arbeidsbeperking aangenomen worden. Doen zij dit niet, dan volgen er boetes.

Banen vrijmaken

Dit is een besluit van het kabinet. In het sociaal akkoord is afgesproken dat overheid en bedrijven samen tot 20125 stapsgewijs 125.000 banen vrijmaken voor werknemers met een arbeidsbeperking. De overheid is hierbij verantwoordelijk voor een totaal van 25.000 banen. De andere 100.000 banen moeten beschikbaar worden gesteld door het bedrijfsleven.

Bedrijven op schema

De bedrijven houden zich netjes aan de afspraken en liggen mooi op schema. Dit is bij de overheid helaas anders. Deze blijft achter met het aantal beschikbare banen. Zij hebben tot 2020 de tijd om deze achterstand goed te maken. Lukt dit niet, dan volgt een fikse boete van 5000 euro per garantiebaan per jaar.

Beter hun best doen

Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken vindt dat de overheden beter hun best moeten doen om hun doel te bereiken. “Bij allerlei bedrijven heb ik mooie garantiebanen gezien waar mensen het naar hun zin hebben en tussen hun collega’s aan het werk zijn. Dat moet bij de overheden toch ook kunnen”, zo zegt Klijnsma. Er moet echt een tandje bij!

Inhaalslag

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk gaat nu op aandringen van Klijnsma een plan van aanpak maken om ervoor te zorgen dat er een inhaalslag wordt gemaakt.