Ontslagrecht ambtenaren ligt onder vuur

19 mei 2010

Als het aan het CDA en D66 ligt wordt het ontslagrecht voor ambtenaren aangepakt. Ambtenaren, die worden ontslagen moeten dezelfde rechten krijgen als andere werknemers.

Het arbeidsrecht van ambtenaren is uitgebreider dan het reguliere arbeidsrecht. Ambtenaren genieten hierdoor extra bescherming in ontslagsituaties. CDA en D66 werken aan een wetsvoorstel om dit bijzondere ontslagrecht van ambtenaren te schrappen.

Arbeidsrecht

Ambtenaren vallen onder het ambtenarenrecht en mogen vier keer in beroep gaan tegen hun ontslag. Het reguliere arbeidsrecht geeft werknemers hooguit twee keer de gelegenheid hun ontslag aan te vechten. De uitkering die werknemers krijgen via de Werkloosheidswet (WW) ligt in de meeste gevallen ook lager dan de uitkering van ambtenaren. In de meeste gevallen hebben ambtenaren namelijk recht op een aanvullende uitkering.

Besparing

Het wetsvoorstel gaat gelden voor gemeenteambtenaren, rijksambtenaren en politieagenten. Militairen, rechters, burgemeesters en andere politieke ambtsdragers mogen hun speciale rechten behouden. De aanpassing van het ambtenarenrecht zou de overheid een besparing van honderden miljoenen euro’s op moeten leveren.

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter