“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagrecht ambtenaren ligt onder vuur

19 mei, 2010 | Politiek
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Als het aan het CDA en D66 ligt wordt het ontslagrecht voor ambtenaren aangepakt. Ambtenaren, die worden ontslagen moeten dezelfde rechten krijgen als andere werknemers.

Het arbeidsrecht van ambtenaren is uitgebreider dan het reguliere arbeidsrecht. Ambtenaren genieten hierdoor extra bescherming in ontslagsituaties. CDA en D66 werken aan een wetsvoorstel om dit bijzondere ontslagrecht van ambtenaren te schrappen.

Arbeidsrecht

Ambtenaren vallen onder het ambtenarenrecht en mogen vier keer in beroep gaan tegen hun ontslag. Het reguliere arbeidsrecht geeft werknemers hooguit twee keer de gelegenheid hun ontslag aan te vechten. De uitkering die werknemers krijgen via de Werkloosheidswet (WW) ligt in de meeste gevallen ook lager dan de uitkering van ambtenaren. In de meeste gevallen hebben ambtenaren namelijk recht op een aanvullende uitkering.

Besparing

Het wetsvoorstel gaat gelden voor gemeenteambtenaren, rijksambtenaren en politieagenten. Militairen, rechters, burgemeesters en andere politieke ambtsdragers mogen hun speciale rechten behouden. De aanpassing van het ambtenarenrecht zou de overheid een besparing van honderden miljoenen euro’s op moeten leveren.