“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag wegens afplakken mond leerling

10 sep, 2019 | Algemeen, Rechtspraak
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Een docent op een school in Alkmaar had een goede oplossing om kletsende leerlingen het zwijgen op te leggen. Hij plakte hun monden dicht met plakband. Een effectieve oplossing, maar wel een oplossing die ervoor zorgt dat de leraar nu zijn baan kwijt is.

Functioneren

Sinds 2002 werkte de man bij de scholengemeenschap, maar de laatste jaren liet zijn functioneren al te wensen over. Sinds 2014 werd met hem gesproken over zijn functioneren. In 2015 werd hij herplaatst en kreeg hij een andere functie op een andere school, toen hij twee leerlingen tijdens de les een stuk plakband over de mond had geplakt. Deze overplaatsing hielp ook niet veel, want het duurde niet lang voor er opnieuw een incident plaatsvond. Zo sneed hij de stekker van een printer los, toen leerlingen niet naar zijn instructies luisterden. Een leerling raakte hierbij gewond. Toen de man vervolgens niet wilde meewerken aan een beoordeling over zijn geschiktheid als docent, werd de man ontslagen.

Rechter

De docent was het niet eens met het ontslag en stapte naar de rechter. Volgens had het ontslag vermeden kunnen worden als hij vanuit de werkgever de juiste coaching en begeleiding had gehad. Hij wilde dat het ontslag nietig zou worden verklaard. Zou het ontslag toch in stand blijven, dan wilde hij een aanvullende ontslagvergoeding, aangezien het ontslag volgens hem grotendeels te wijten was aan de onderwijsinstelling. Hij verloor de zaak en ook in hoger beroep werd het ontslag door de rechter gegrond verklaard. Van een aanvullende ontslagvergoeding is geen sprake.