Een ambtenaar van de gemeente Epe die in dronken toestand een online Zoommeeting voerde met externe partijen en burgers, had om die misstap niet op staande voet ontslagen mogen worden. Zo oordeelde de kantonrechter. De rechter draaide het ontslag terug.
Dubbele tong
De man zou tijdens de Zoommeeting met dubbele tong hebben gesproken. Eén van de deelnemers sprak hem daar de volgende dag op aan. De man biecht het incident op bij zijn teamleider, waarna de gemeente direct een officieel onderzoek is gestart. Tijdens een gesprek met zijn afdelingsmanager biecht hij nogmaals op dat hij onder invloed van alcohol was tijdens de online vergadering. De gemeente ontslaat de man vervolgens op staande voet.
Niet het eerste incident
Een jaar eerder moest de ambtenaar al opbiechten dat zijn rijbewijs was ingevorderd vanwege rijden onder invloed. Hij had vier keer zoveel alcohol in zijn bloed als is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd voor de duur van acht maanden, maar de politie betrapt hem al snel opnieuw achter het stuur.
verslavingskliniek
Hij kreeg van de gemeente twee weken bijzonder verlof en raakte destijds zijn functie als teamleider kwijt. Hij meldde zich bij een verslavingskliniek. Later dat jaar re-integreerde de man in een lagere functie en ging daarmee minder verdienen.
Ontslag op staande voet
In maart 2021 verscheen de man dronken tijdens een Zoommeeting. Hij sprak daar met externe partijen en burgers, als vertegenwoordiger van de gemeente. De gemeente neemt hoog op dat de man dronken is onder werktijd en ontslaat hem op staande voet.
De man legt zich echter niet bij het ontslag neer en meldt zich, met terugwerkende kracht, per 1 maart ziek. Dat is de dag van de meeting. De bedrijfsarts meldt dat hij een terugval heeft met betrekking tot zijn alcoholverslaving en dat deze arbeidsongeschiktheid al langer bestaat. Hij zou hooguit begin 2022 weer kunnen re-integreren.
Rechter fluit gemeente terug
De kantonrechter wijst erop dat de gemeente op de hoogte was van de alcoholverslaving van de man. Daarom zou ontslag op staande voet een te zware maatregel zijn. Bovendien mag je een werknemer niet tijdens ziekte ontslaan. De rechter draait het ontslag dan ook terug en oordeelt dat de man recht heeft op zijn salaris vanaf half maart, met 15% verhoging, en wettelijke rente vanaf mei. Ook moet de gemeente opdraaien voor de proceskosten en buitengerechtelijke incassokosten.