“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

PVV steunt normalisering ontslagrecht ambtenaren

03 jun, 2011 | Politiek
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Het initiatiefwetsvoorstel van VVD en D66 om het ontslagrecht van ambtenaren te normaliseren kan op steun rekenen van de PVV.

Dat bleek tijdens een hoorzitting met vakbonden, werkgevers en universiteiten. De PVV is tegen de aanpassing van het ontslagrecht in de marktsector, maar in de publieke sector mag het roer om.

Wie niet functioneert, moet eruit

‘Ambtenaren willen een beter imago, ze willen voor vol worden aangezien’, sprak PVV-Kamerlid Hero Brinkman.’Dan passen daar ook een normaal ontslagrecht en arbeidsrecht bij. Wie niet functioneert, moet eruit kunnen worden gezet.’

Ook oud secretaris-generaal Roel Bekker steunt de normalisering. Hij ziet louter voordelen van dit ‘ingenieuze en eenvoudige’ wetsvoorstel. Toen hij voor de overheid werkzaam was trof hij daar veel ambtenaren die niet voldeden, maar niet ontslagen werden.

Rechtspositie van ambtenaren

Het ontslaan van een ambtenaar heeft nogal wat voeten in de aarde, omdat er eerst een omvangrijk ontslagdossier moet worden opgebouwd. Daarnaast kan een ambtenaar tegen diverse stappen in de ontslagprocedure in beroep gaan. Bovendien is de ontslagvergoeding waar ambtenaren recht op hebben hoger dan in de marktsector én wordt deze langer uitgekeerd.

Tegenargumenten
De bonden hadden vooral moeite met de timing van het wetsvoorstel. De overheid gaat al fors afslanken en de ambtenarensalarissen gaan op slot. Waarom dan ook nog eens het uitkleden van de rechtpositie? Het wetsvoorstel is volgens de bonden puur bedoeld als bezuinigingsmaatregel.

Andere tegenargumenten zijn dat de invoering van het nieuwe systeem tientallen miljoenen kan kosten. Ook wordt de sterk vergrijsde overheid er voor jongeren niet aantrekkelijker op.

Bron: Inoverheid.nl