Minder onzekerheid voor jonge ambtenaren

26 september 2017

Jongere werknemers krijgen vaak te maken met flexibele contracten. Ook bij de overheid komt dit veelvuldig voor. Hierdoor heeft bijna de helft van de werkenden onder de 35 jaar een tijdelijk of onzeker inkomen. Dit terwijl de vaste lasten wel vast staan. De huur, ziektekostenverzekering en de boodschappen veranderen niet, maar het inkomen schommelt vaak wel. Dat is een vervelende situatie die zorgt voor veel onzekerheid.

Vast contract

De jongerentak van het FNV: Young en United komt op voor de jongere werknemers. Zij willen het beeld dat jongeren het allemaal wel ‘flex’ vinden met een onzeker inkomen veranderen. Terwijl 90 procent van de jongeren het liefst een vast contract heeft, komen de meeste werkgevers vooral met contracten van drie maanden of met 0-urencontracten. “De rek is er uit. Je kunt geen toekomst bouwen op basis van af en toe een paar uur werk per week. Daar kun je niet van rondkomen, daar krijg je geen hypotheek mee, laat staan dat je er een kind van zou kunnen opvoeden. We willen meer zekerheid!”, zo zegt Lotte (21) actief in FNV Young en United.

Talent behouden

Ook jonge ambtenarenorganisatie Futur trekt aan de bel. Nu het economisch goed gaat moet de overheid beter zijn best doen om jong talent te behouden. Gebeurt dat niet, dan raak je mensen kwijt in het bedrijfsleven en blijven overheidsvacatures open staan. “De overheid moet gaan uitkijken dat getalenteerde jonge professionals hun heil niet elders gaan zoeken. Vooral de aantrekkelijkheid van het werk en de manier waarop nieuwe ambtenaren dit kunnen uitvoeren zijn daarin doorslaggevend”, zo zegt Futur.

Maatwerk

Jonge ambtenaren komen steeds meer op voor hun eigen belangen. Zij willen eigenlijk hetzelfde als ervaren medewerkers. Cristel van de Ven van HR-adviesbureau Factor Vijf ziet het dagelijks. “Twintigers en dertigers zijn op bepaalde vlakken anders dan hun oudere collega’s. Ze willen maatwerk in hun arbeidsrelatie en willen duidelijke afspraken maken over hun ontwikkelkansen en de manier waarop ze hun werk mogen uitvoeren. Vijf dagen per week op kantoor zitten willen ze niet meer. Toch hebben ze ook een gemeenschappelijke factor. Zowel jonge als oudere ambtenaren willen de mogelijkheid zich te ontwikkelen en zoeken zij stabiliteit en zekerheid”, aldus Cristel.

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter