“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Militair geen ontslag na drugsbezit

25 mrt, 2020 | Algemeen, Rechtspraak
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Het ministerie van Defensie moet het strafontslag van een militair die was betrapt op drugsbezit terugdraaien. Dat besloot de Haagse bestuursrechter.

Cocaïne

De beroepsmilitair was ondertussen vier jaar in dienst en was werkzaam op Aruba. In september 2018 zag een lokale politieman hem ’s nachts met twee anderen ergens staan. Het leek alsof hij een wikkel met cocaïne bij zijn neus hield. De wikkel werd weggegooid. De politieman ondernam actie. Al snel gaven de andere twee mannen aan dat de militair in dit geval degene was die harddrugs in zijn bezit had. De militair ontkende alles.

Zero tolerance

Aangezien defensie een zero tolerance beleid heeft als het gaat om drugs kreeg de betreffende militair strafontslag. De militair maakte bezwaar tegen het ontslag en de politierechter oordeelde dat er in deze zaak te weinig bewijs was om meneer te ontslaan. De andere twee mannen waren ook militairen en wilden hun baan niet op het spel zetten. Het was voor hen het gemakkelijkst om de ander de schuld te geven. Hierdoor zijn deze getuigenissen onbetrouwbaar. Uiteindelijk kwam de zaak voor de bestuursrechter, maar ook deze was van mening dat er niet genoeg bewijs was om de militair te ontslaan.

Jurisprudentie

Dit is al de tweede keer in korte tijd dat strafontslag bij defensie vanwege drugbezit of gebruik geen stand houdt bij de rechter. En er komen nog meer zaken aan. Deze jurisprudentie zorgt ervoor dat het ook bij deze zaken nog onzeker is of het ontslag in stand blijft en zet het zero tolerance beleid van defensie flink onder druk.