De effecten van de Wet werk en zekerheid (Wwz) zijn niet alleen maar negatief. In het onderwijs heeft de Wet gelukkig ook positieve gevolgen. Door de aanpassing van het maximum aantal tijdelijke contracten dat gegeven mag worden krijgen invalkrachten in het onderwijs vaker vaste contracten.
Stijging contracten
Sinds de Wwz in 2015 werd ingevoerd steeg het aantal reguliere contracten binnen het onderwijs met 230 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Penta Rho. Zij deden dit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Bijzonder onderwijs
Ook in het bijzonder onderwijs is een verandering merkbaar. Invallers in het bijzonder onderwijs hebben hun positie verstevigd, waardoor er meer vraag is naar invalkrachten met deze specialisatie.
Kritischer kiezen
De Wwz heeft er ook voor gezorgd dat invalkrachten zich meer bewust zijn geworden van hun positie op de arbeidsmarkt. Zij worden selectiever en zijn kritischer bij het aannemen van tijdelijk werk. Langdurige invalklussen zijn voor hen een stuk aantrekkelijker. Hierdoor hebben scholen meer moeite om invallers te vinden. Ook moeten scholen beter opletten wie er wanneer in aanmerking komt voor een vast contract. Dit zorgt voor meer regeldruk.
Tekort aan invallers
Uit het onderzoek blijkt dat er een flink tekort is aan invalkrachten. Het wordt voor scholen steeds moeilijker om iemand te vinden om iemand maar kort te vervangen. Staatssecretaris Sander Dekker wil hier actie op ondernemen en heeft een plan van aanpak voor dit probleem ingediend.