“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vorig jaar meer ontslagaanvragen

17 jun, 2010 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

DEN HAAG – Met de economische crisis is vorig jaar het aantal ontslagaanvragen bij het UWV WERKbedrijf en de kantonrechter fors gestegen.

In totaal hebben werkgevers voor ongeveer 90.000 werknemers ontslag aangevraagd in 2009. Dat betekent een stijging van 73 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit de Ontslagstatistiek 2009, die demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De jaarlijkse rapportage meldt niet alle beëindigde arbeidscontracten. Zo zijn niet meegeteld: de ontslagen op staande voet, afloop van tijdelijke contracten en beëindigingen van overeenkomsten met wederzijds goedvinden.

Redenen

Twee derde van de ontslagaanvragen verliep vorig jaar via uitkeringsinstantie en arbeidsbemiddelaar UWV. Bij ruim 80 procent van de ontslagvergunningen die het UWV verleende, wilden de werkgevers om bedrijfseconomische redenen van personeel af. In 15 procent van de gevallen had het te maken met arbeidsongeschiktheid.

Werkgevers kiezen vaak voor een procedure via het UWV, omdat ze bij de kantonrechter veelal een hogere ontslagvergoeding moeten betalen.

Met de economisch moeilijke tijden is ook goed te zien dat werkgevers om financiële redenen vaker kiezen voor het UWV.

Bij de overheidsinstantie is het aantal ontslagaanvragen vorig jaar 112 procent gestegen tot 60.064, terwijl bij de rechters sprake was van een toename van 27 procent tot 29.854 ontbindingsverzoeken.

© ANP