“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Maastrichtse ambtenaren bespioneerd

05 feb, 2019 | Algemeen, Politiek
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Een wethouder in Maastricht die een aantal ambtenaren wilde straffen of ontslaan, is wel heel erg ver gegaan om belastend materiaal te verzamelen. De wethouder liet hen bespioneren.

Discussie

Binnen de gemeenteraad ontstond een discussie over een samenwerkingsverband met andere gemeenten. Er zou een Shared Service Center moeten komen, waarin Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen zouden moeten samenwerken. Dit zou een overplaatsing van 56 collega’s betekenen. Sommige ambtenaren vonden deze samenwerking geen goed idee en lagen dwars. Zij begonnen een rechtszaak om dit initiatief tegen te houden en wonnen. Dit irriteerde wethouder John Aarts (VVD) mateloos. Hij wilde van ze af.

Besloten bijeenkomst

Er volgde een besloten bijeenkomst, waarin Aarts opperde of de gemeente niet van deze dwarsliggers af kon komen. De informatie die was besproken in de besloten bijeenkomst kwam op straat te liggen. Aarts schakelde een detectivebureau in om te achterhalen wie deze informatie had gelekt naar de pers. Tientallen mails van ambtenaren werden doorgenomen, waaronder ook vertrouwelijke mails. Ook werden ambtenaren verhoord op een ‘intimiderende wijze’. Al met al is er geen enkel bewijs om iemand te beschuldigen van het schenden van de geheimhoudingsplicht of plichtsverzuim. Alle beschuldigingen werden dan ook door het college van B en W ingetrokken.

Motie van wantrouwen

De ambtenaren zijn flink geschrokken van deze zaak. De oppositie neemt het zo hoog op dat zij een motie van wantrouwen overwegen tegen wethouder Aarts.