“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Liegende en dronken agente is terecht ontslagen

15 mrt, 2019
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Een agente is ontslagen omdat ze na een kerstfeest dronken in de auto is gestapt. Het feit dat ze hierover heeft gelogen neemt de rechter haar kwalijk. Dit blijkt uit een vonnis van de Centrale Raad, de hoogste ambtenarenrechter. De agente zou tijdens een kerstbijeenkomst op het Eindhovense politiebureau minstens vier biertjes hebben gedronken.

Beschadigde auto

De agente reed in de auto van een collega. Toen ze bij haar woning aankwamen nam haar collega het stuur over om vervolgens alleen naar huis te rijden. Tijdens deze laatste rit komt er een melding binnen bij de politie over het rijgedrag van de collega. Twee agenten gaan polshoogte nemen en treffen de auto beschadigd aan tegen een boom. De eigenaar is nergens te bekennen.

Valse verklaring

Na onderzoek heeft de korpschef besloten dat de agente zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim. Ze geven de agente onvoorwaardelijk ontslag op. Hij verwijt haar dat ze onder invloed heeft gereden en haar collega er niet van heeft weerhouden het laatste stuk te rijden. Tevens heeft ze over dit alles valse verklaringen afgelegd. De agente is het er niet mee eens en vecht het ontslag aan. De bestuursrechter vernietigt het besluit. De rechter sluit namelijk niet uit dat het promillage tijdens de autorit alweer op toegestaan niveau zat. Ook vindt de rechter niet dat het bewezen is dat de vrouw leugens zou hebben verteld.

Voorwaarderlijk ontslag

De bestuursrechter maakt er voorwaardelijk ontslag van. Pas als de vrouw binnen twee jaar weer de fout in gaat, zou ze worden ontslagen. De korpschef is het er niet mee eens en gaat in hoger beroep. Die zaak wint hij, zo blijkt uit het vonnis. De voorzitter van de Centrale Raad van Beroep geeft de korpschef gelijk. Ze acht bewezen dat de agente onder invloed is geweest en dat zij daarmee ‘een risico heeft genomen dat een politieambtenaar niet mag nemen’. Ook het feit dat de agente gelogen heeft ziet de rechtbank als plichtsverzuim.

Definitief ontslagen

Na de uitspraak van de centrale Raad van Beroep zijn geen verdere procedures meer mogelijk. De agente is dus definitief haar baan kwijt.