“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Liefde op de werkvloer eindigt in ontslag

29 sep, 2021 | Algemeen, Rechtspraak
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Voor werkgevers is een liefdesrelatie op de werkvloer altijd een ingewikkeld dingetje. Hoe moet je er mee omgaan, mag het wel en lijdt het werk er niet onder? Maar als alles goed gaat en het werk gaat door, kan het wel. Maar wat als de relatie eindigt in een ernstig conflict? Dan moet je als werkgever wel iets doen. Gemeente Noardeast-Fryslân kreeg hiermee te maken en besloot een ambtenaar te ontslaan, die zijn ex en tevens collega blijkt te hebben mishandeld en haar huis in brand heeft gestoken.

In de cel

De rechtbank in Leeuwarden ontbindt het arbeidscontract van de ambtenaar per 1 oktober op basis van ernstig verstoorde verhoudingen. Hiermee behoudt de man nog wel zijn recht op de transitievergoeding van zo’n 6,5 duizend euro, maar dit is voor hem niet genoeg. Hij eist ook nog een billijke vergoeding van 10.000 euro van zijn werkgever. Deze wordt echter afgewezen. Zijn loon was al stopgezet omdat hij in de cel zit. De man is in een eerdere strafzaak door dezelfde rechtbank voor dertien jaar veroordeeld. Hij moet een schadevergoeding betalen aan de ex-minnares voor poging tot doodslag en brandstichting. Hij is in hoger beroep gegaan en de straf is daardoor nog niet onherroepelijk. Wel zit hij vast in de cel sinds de mishandeling.

Wat is er gebeurd?

De 35-jarige man die uit Ferwert komt, werkte als applicatiemedewerker. Hij heeft een relatie en vier kinderen maar krijgt een affaire met een collega van 29 jaar die bij personeelszaken werkt. Deze relatie eindigt helaas in een conflict. De vrouw geeft aan dat hij haar mishandeld, manipuleert en dat zij met de dood bedreigd wordt. De man geeft aan dat de vrouw hem stalkt. De gemeente zit met de handen in het haar door de situatie en samen met de leidinggevende maken zij de nodige afspraken, zodat zij elkaar niet meer tegenkomen op de werkvloer.
Toch troffen ze elkaar twee keer weer. Eén keer op een werkbezoek en één keer op een personeelsfeest. De man vertoont provocerend gedrag richting de vrouw, wat is opgemerkt door verschillende collega’s.

Huis in brand gestoken

De nacht voor Koningsdag 2020 ging het mis. De vrouw werd in haar huis mishandeld en haar huis wordt in brand gestoken. Haar dochtertje van 3 jaar oud ligt op dat moment op haar kamer te slapen. De vrouw heeft haar leven te danken aan de adequate handelingen van artsen volgens de strafrechter. De ex-minnaar (collega) wordt gearresteerd.

Man ontkent maar komt ’s nachts naakt thuis

De ambtenaar in kwestie ontkent deze daad, maar kan niet verklaren waarom hij diezelfde nacht twee keer het huis uit is geweest, waarbij hij een keer naakt terugkwam en zijn auto aan het wassen was… De man begrijpt dat de gemeente hem ontslagen heeft, maar wil wel zijn ontslagvergoeding. Deze krijg hij ook toegewezen. Een billijke vergoeding zit er echter niet in.